Uređeni novi jaslički kapaciteti u Dječjem vrtiću More i Dječjem vrtiću Sušak

104

S namjerom povećanja jasličkih kapaciteta u predškolskim ustanovama Grada Rijeke, više prostora u postojećim objektima preuređeno je i prenamijenjeno u jaslice koje će djelovati u okviru ustanova Grada Rijeke – Dječjeg vrtića More i Dječjeg vrtića Sušak. U nove kapacitete upisano je ukupno 64 djece jasličke dobi.

Novi jaslički kapaciteti uređeni su u prostoru Osnovne škole Nikola Tesla, Područnoj školi Orehovica te u prostoru vrtića Galeb.

Nove prostore uređene u Osnovnoj školi Nikola Tesla obišli su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić, ravnateljica Dječjeg vrtića Sušak Vlatka Miletić, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Vlasta Linić, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Denis Šulina, voditelj Odsjeka za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene u Upravnom odjelu za gradsku imovinu Dejan Blažić kao i ravnateljice Osnovne škole Nikola Tesla Tatjana Bandera – Mrakovčić i ravnateljica Osnovne škole Centar pri kojoj djeluje Područna škola Orehovica Tina Bošković Sertić.

„Time smo postigli da gotovo i nemamo neupisane vrtićke djece, no s obzirom na nedostatak jasličkih kapaciteta krenuti smo s ispitivanjima mogućnosti za otvaranje novih mjesta u postojećim kapacitetima, a potom su krenuli i radovi na uređenju i prenamijeni prostora ovdje u OŠ Nikola Tesla, u Područnoj školi Orehovica koja spada pod školu Centar te u vrtiću Galeb. U novouređene kapacitete već je upisano 64 djece jasličke dobi sa lista čekanja koja će ubrzo krenuti u jaslice“, istaknuo je gradonačelnik.

Novoopremljeni dječji vrtić Val

U opremanje i preuređenje prostora za smještaj ta 64 mališana uloženo je ukupno 307 tisuća eura, a dodatno će se zaposliti i 21 novi zaposlenik za čiji će se rad iz proračuna Grada Rijeke ukupno godišnje izdvajati još 415.689,55 eura.

Filipović je dodao kako je priprema izgradnje novog vrtića na Krnjevu koji Grad Rijeka realizira u suradnji s Talijanskom unijom u visokoj fazi. „Očekujemo da će radovi na izgradnji tog vrtića krenuti u prvoj polovici iduće godine, odnosno da će vrtić započeti s radom početkom 2025. godine“, rekao je Filipović. Dodao je i kako je Grad Rijeka gradnju ovog vrtića i proširenje postojećeg vrtića Galeb prijavio na javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te osigurao maksimalni iznos bespovratnih sredstava. „Za dogradnju vrtića Galeb ugovorena je izrada projektne dokumentacije, izrađeno je idejno rješenje i u tijeku je ishođenje posebnih uvjeta priključenja građevine. Nakon dobivenih uvjeta izraditi će se glavni projekt i ishoditi građevinska dozvola, a potom i izvedbeni projekt. Završetkom radova vrtić će biti dograđen za dodatne dvije odgojne skupine. Također, Grad Rijeka je na drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava – izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova kojeg je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prijavio izgradnju novog vrtića Rastočine te uklanjanje postojećeg i izgradnju novog, većeg vrtića Grdelin. Rezultati prijave još nisu poznati“, rekao je gradonačelnik o budućim planovima.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan zahvalila se na suradnji ravnateljicama Dječjeg vrtića More i Dječjeg vrtića Sušak kao i ravnateljicama osnovnih škola u kojima su uređeni dodatni vrtićki odnosno jaslički kapaciteti. „Moram reći da dio dodatnih kapaciteta koje smo otvorili i uredili u protekle dvije i pol godine ne bi bilo moguće osigurati da nije bilo suradnje s ravnateljicama i ravnateljem riječkih škola koji su uložili dodatni napor u svom radu i pronašli način da u ustanovama koje vode osiguraju prostor za uređenje jasličkih kapaciteta. To su škole Kozala, Nikola Tesla i Centar čijim se ravnateljicama i ravnatelju još jednom posebno zahvaljujem na njihovoj otvorenosti prema novim idejama, na trudu i na želji da se što većem broju riječkih obitelji omogući mjesto u jaslicama za njihovu djecu“, rekla je Krpan. Objasnila je i kako je u procesu osnivanje komisije u kojoj će biti predstavnici Grada i vrtića, a koja će raditi na izmjeni pravilnika za upis u vrtiće. „Očekujem da ćemo iduće godine imati bitno jasniju i čišću situaciju budući da nam se sada događa da imamo preklapanje djece u sve tri gradske vrtićke ustanove, a novim će pravilnikom takvo stanje, nadam se, biti riješeno“, rekla je Krpan.

Novoopremljeni dječji vrtić Val

Istaknula je i kako Grad Rijeka sufinancira i privatne vrtiće, tzv. vrtiće drugih osnivača, obrte registrirane za obavljanje djelatnosti čuvanja djece kao i smještaj djece u vrtiće na području drugih gradova. „U ovoj pedagoškoj godini Grad sufinancira čuvanje 84 djece u 24 obrta za čuvanje, a radi se o djeci jasličke dobi. Ove godine znatno je povećana i subvencija za smještaj djece u vrtićima drugih osnivača, na način da po djetetu jasličke dobi subvencija iznosi mjesečno 260,00 eura, a za djecu vrtićke dobi 200,00 eura mjesečno po djetetu. U pedagoškoj 2022./2023. godini u prosjeku je u dječje vrtiće drugih osnivača bilo upisano 498 djece s prebivalištem na području grada Rijeke, a trenutno je u tijeku obrada pristiglih zahtjeva za sufinanciranje za ovu pedagošku godinu“, objasnila je Krpan.

Ravnateljica DV More Jasna Crnčić i ravnateljica DV Sušak Vlatka Miletić izrazile su svoje zadovoljstvo suradnjom s Gradom Rijeka, obje istaknuvši kako će otvaranje novih kapaciteta olakšati brojnim obiteljima čija će djeca krenuti pohađati odgojno-obrazovni program, družiti se sa svojim vršnjacima i provoditi vrijeme u sigurnom okruženju.

Novoopremljeni dječji vrtić Val

Uređeni prostori u OŠ Nikola Tesla

U OŠ Nikola Tesla za formiranje četiri odgojne skupine i prihvat 40 djece jasličkog uzrasta, uređene su prostorije u južnom i zapadnom dijelu prizemlja škole ukupne površine 357,54 m2 s posebnim vanjskim ulazom iz Ulice Đure Šporera kao i prostor vanjskog igrališta u kortilu zgrade od 35 m2 prilagođen jasličkom uzrastu ograđen i obložen antitraumatskom podnom oblogom.

Uz četiri prostorije za četiri odgojne skupine novog dječjeg vrtića Val, uređen je i prateći sanitarni čvor te hodnik, pomoćna prostorija za odgajateljice, kuhinja i glavni ulaz u jaslice.

Izvedeni su radovi ličenja zidova i podova, struganja i lakiranja parketa, ugradnje novih rasvjetnih tijela, zamjene sanitarne opreme. Ukupna vrijednost radova je 65.000 eura s PDV-om. Radovi su dovršeni, a izvodili su se tijekom rujna i listopada. Nove jaslice u OŠ Nikola Tesla sastavni su dio Dječjeg vrtića More.

Također, u OŠ Nikola Tesla uređena je i nova blagovaonica za potrebe učenika osnovne škole budući da je dosadašnja prostorija prenamijenjena za smještaj djece jasličke dobi. Srušen je pregradni zid između dviju prostorija da bi se dobila veća prostorija od cca 70 m2 za blagovaonicu, postavljen je laminat, oličeni su zidovi i strop te dograđena elektroinstalacija. Također, pored postojećih unutarnjih stepenica izvedena je betonska rampa u hodniku radi olakšanja transporta hrane u blagovaonu.

Ukupna vrijednost je 18.000 eura s PDV-om. Radovi su se izvodili tijekom kolovoza i dovršeni su 1. rujna 2023. godine.

Novoopremljeni dječji vrtić Val

Uređeni prostori u školi Orehovica

U Područnoj školi Orehovica koja djeluje u sklopu Osnovne škole Centar prvi kat zgrade koji ima poseban ulaz uređen je i prenamijenjen za smještaj ukupno 16 djece jasličke dobi.

Uređen je prostor površine 113,64 m2 i prilagođen za smještaj dvije odgojne skupine jasličkog uzrasta te prateći sanitarni čvor, hodnik, kuhinja i garderoba za osoblje. Obavljeni su i radovi ličenja zidova i podova, struganja i lakiranja parketa, ugradnje novih rasvjetnih tijela, zamjene sanitarne opreme. Ugrađene su i četiri nove klime za grijanje i hlađenje. Tu je i vanjsko igralište s antitraumatskom gumenom podlogom, ograđeno i djelomično natkriveno te prilagođeno djeci jasličkog uzrasta, a uređen je i plato ispred samog objekta te spremište u prizemlju za smještaj igračaka i opreme.

Završetak radova u dječjem vrtiću u prostoru Područne škole Orehovica

Radovi su završeni, a ukupna vrijednost radova iznosi 30.000,00 eura s PDV-om.

Također, uređuje se i prizemlje škole koje i dalje koristiti Područna škola Orehovica i koje ima poseban ulaz. Izvode se radovi ličenja zidova i stropova svih prostorija te se uređuju sanitarije. Radovi se izvode prema dogovoru s korisnikom, uvažavajući neprekidnost odvijanja nastave.

Ukupna vrijednost radova iznosi 10.000,00 eura s PDV-om.

Uređeni prostori u vrtiću Galeb (PPO Galeb)

U vrtiću Galeb smjestit će se dodatnih osmero djece jasličke dobi.

Riječ je o prostorijama ukupne površine cca 40 m2 za potrebe smještaja novoupisane djece jasličke dobi. Zamijenjena je stara dotrajala vanjska stolarija od čeličnih profila te pojačana rasvjeta te je uređen i sanitarni čvor. Ukupna vrijednost radova iznosi 20.000,00 eura s PDV-om. Novouređeni prostori na Orehovici i u vrtiću Galeb djelovat će u sklopu Dječjeg vrtića Sušak.

Svi nabrojani radovi na tri navedene lokacije vrijedni su ukupno 143 tisuće eura. Trošak opremanja svih novih odgojno-obrazovnih skupina iznosi 164 tisuće eura. Dakle, riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 307 tisuća eura.

S obzirom da nove kapacitete, u postupku je i zapošljavanje dodatnog 21 zaposlenika (14 odgajatelja ili odgajateljica te 4 osobe koje će obavljati poslove kuhanja i čišćenja, 2 osobe za poslove nabave i 1 pralja).

Novoopremljeni dječji vrtić Val

Dječji vrtić Radost

Uz navedene radove, zbog potrebe za smještajem 19-oro djece iz vrtića Radost u kojem će se izvoditi radovi energetske obnove, uređeni su i prostori Mjesnog odbora Pehlin ukupne površine cca 80 m2.

Uređena je prostorija za jednu odgojnu skupinu koja je povezana s matičnim vrtićem PPO Pehlin na 1. katu zgrade. Uređeni su podovi, zidovi i stropovi, pojačana rasvjeta u prostoru te postavljene vanjske nadstrešnice, saniran dio ravnog krova.

Ukupna vrijednost ovih radova iznosi 30.000,00 eura s PDV-om.

Vrtić Radost privremeno je zatvoren zbog energetske obnove cijele zgrade vrtića, a koja uključuje zamjenu kompletne vanjske stolarije, krova, izolaciju vanjskog pročelja i djelomično unutarnje uređenje prostorija.

Pripreme za izgradnju novog vrtića Fiume na Krnjevu

Također, u pripremi je izgradnja novog vrtića Fiume na Krnjevu čijom će se realizacijom vrtićki kapaciteti povećati za 84 mjesta, a ukupno će imati pet odgojnih skupina. U tom će objektu biti smještene dvije jasličke i dvije vrtićke skupine s programom na talijanskom jeziku te jedna vrtićka skupina za rano učenje talijanskog jezika.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja vrtića na Krnjevu procijenjena na 1.704.160,86 eura s PDV-om pri čemu je Zajednica Talijana (Unione Italiana) osigurala iznos od 796.336,86 eura, a Grad Rijeka preostali iznos do pune vrijednosti investicije.

Inače, Grad Rijeka je gradnju ovog vrtića i proširenje postojećeg vrtića Galeb prijavio na javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te osigurao maksimalni iznos bespovratnih sredstava. Za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića na Krnjevu Gradu Rijeci su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 907.824,01 eura, a za dogradnju vrtića Galeb sredstva u iznosu od 324.905,43 eura.

Novi vrtić gradit će se na lokaciji kontaktne zone starog naselja Zamet-Baredice i novog naselja Krnjevo, odnosno između Nove ceste i ulice Braće Monjac te Becićeve ulice na ukupnoj površini od oko 3.500 četvornih metara, dok će sam vrtić imati površinu od oko 1.450 četvornih metara.

Za izgradnju vrtića Krnjevo (Fiume) izrađen je glavni projekt i predan je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. U tijeku je i izrada izvedbenog projekta s troškovnikom radova te će se po dobivenoj građevinskoj dozvoli i dovršenom izvedbenom projektu pokrenuti postupak javne nabave za odabir izvođača radova. Nakon dovršetka postupka javne nabave sklopit će se ugovor sa izvođačem radova i započeti s radovima izgradnje vrtića Krnjevo.

Za dogradnju vrtića Galeb ugovorena je izrada projektne dokumentacije. Izrađeno je idejno rješenje i u tijeku je ishođenje posebnih uvjeta priključenja građevine. Nakon dobivenih uvjeta izradit će se glavni projekt i ishoditi građevinska dozvola, a potom i izvedbeni projekt. Vrtić će biti dograđen za dodatne dvije odgojne skupine.

Također, Grad Rijeka je na drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava – izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova kojeg je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prijavio izgradnju novog vrtića Rastočine i te uklanjanje postojećeg i izgradnju novog, većeg vrtića Grdelin.

U Dječjem vrtiću Gardelin projektom uklanjanja postojećeg i izgradnje novog objekta otvorit će se 3 nove odgojno-obrazovne skupine, tako da bi novi objekt brojao 7 odgojnih skupina te omogućio povećanje kapaciteta za 44 djece.

U Dječjem vrtiću Rastočine, projektom izgradnje novog objekta, temeljem glavnog projekta i izdavanja građevinske dozvole, planirano je otvaranje 9 novih skupina ukupnog kapaciteta za 154 djece.

U pedagoškoj 2021./2022. godini otvoreno je ukupno 12 novih odgojno-obrazovnih skupina dok je u pedagoškoj 2022./2023. godini otvoreno ukupno 6 novih odgojno-obrazovnih skupina, među ostalim i u novom uređenom vrtiću Baredice.

Ukupan broj upisane djece sve tri gradske vrtićke ustanove trenutno je 2.990.

Temeljem otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina u pedagoškoj 2021./2022. godini je zaposleno ukupno 26 novih djelatnika, a u pedagoškoj 2022./2023. godini njih još 9 te je trenutno u tri gradske vrtićke ustanove zaposleno ukupno 650 djelatnika.

Sufinanciranje rada dadilja

Grad Rijeka sufinancira i obrte registrirane za obavljanje djelatnosti čuvanja djece.

Ovaj način čuvanja, brige i skrbi o djeci prvenstveno se odnosi na jasličku dob djece, starosti od šest mjeseci do tri godine.  U ovoj pedagoškoj godini sufinancira se 84 djece i to u 24 obrta za čuvanje djece.

Sufinanciranje rada privatnih vrtića

Također, kako bi što veći broj djece bio obuhvaćen programom predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi djece rane i predškolske dobi, Grad Rijeka sufinancira i rad privatnih vrtića u Rijeci te smještaj djece u vrtiće na području drugih gradova.

Ove je godine značajno povećana subvencija za smještaj djece u vrtićima drugih osnivača, na način da po djetetu jasličke dobi subvencija iznosi mjesečno 260,00 eura, a za djecu vrtićke dobi 200,00 eura mjesečno po djetetu. Ukupno je za ovaj program proračunom osigurano za 2023. ukupno 1.151.460,00 eura, dok će u 2024. godini biti planirano 1.419.840,00 eura.

U pedagoškoj 2022./2023. godini u prosjeku je u dječje vrtiće drugih osnivača bilo upisano 498 djece s prebivalištem na podruju Grada Rijeke. Trenutno je u tijeku obrada pristiglih zahtjeva za sufinanciranje.

Sukladno mjerilima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, a prema prijavama dječjih vrtića na Javni poziv za ostvarenja prava na sufinanciranje, kapacitet dječjih vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke je 600 djece.

U odnosu na prošlu pedagošku godinu, došlo je do promjene kapaciteta privatnih vrtića glede mogućnosti prihvata djece jasličke dobi. Naime, jedan je dječji vrtić zatvorio vrtićku, a otvorio jasličku skupinu dok je jedan dječji vrtić otvorio novi područni vrtić kapaciteta dvije jasličke odgojno-obrazovne skupine. Novi je područni objekt uvršten u Plan mreže dječjih vrtića te je odobreno sufinanciranje za dodatnih 24 djece.

Slijedom iskazanih potreba roditelja, Grad Rijeka već godinama provodi i sufinanciranje djelatnosti dječjih vrtića na području drugih gradova i općina, a godišnje se radi o 20-ak djece.

Inače, za gradske i vrtiće drugih osnivača samo u 2023. godini Grad Rijeka izdvaja ukupno oko 13 milijuna eura.

Povećanje plaća zaposlenicima u dječjim vrtićima Rijeka, Sušak i More

Nakon provedenih pregovora u lipnju su potpisani i kolektivni ugovori kojim su povećana materijalna prava zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More.

Potpisom kolektivnog ugovora, ukupna bruto plaća zaposlenicima u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More povećana je u rasponu od 6 do 28%, što u prosjeku iznosi 15,26%.

Uvažavajući odredbe potpisanog kolektivnog ugovora, za plaće zaposlenika u gradskim vrtićima u proračunu za 2023. godinu planira se osiguravanje 12.744,978 eura, što predstavlja uvećanje od 4.805,925 eura u odnosu na dosadašnji plan.

Plaće su povećane za prosječno 26% za odgajatelje sa višom stručnom spremom te za odgajatelje koji imaju visoku stručnu spremu, i to kumulativno na već ostvarenih 10 % povećanja plaća do kraja 2022. godine.

Ovim povećanjem plaće zaposlenih u dječjim vrtićima kojima je Grad Rijeka osnivač izjednačena su s plaćama zaposlenika u osnovnim školama.

Komentari