Urbanovim koncertom iznenađenja i atraktivnom “Arhitek-turom” proslavljen 10. rođendan studija ZDL

320

Koncertom iznenađenja Damira Urbana i vođenom autobusnom turom od Rijeke, preko Novog Vinodolskog do Kastva, u petak 8. listopada 2021.g. održala se proslava 10. godišnjice renomiranog riječkog arhitektonskog studija ZDL. Ovaj mladi, ali iskusan tim iza sebe ima više od 300 arhitektonskih projekata, a svojim su gostima poludnevnim druženjem i vođenom autobusnom turom predstavili svoja tri ostvarenja koja su osvojila brojna priznanja i nagrade struke te oplemenila urbanističku sliku Rijeke i regije – stadion NK Rijeke na Rujevici, Marinu Muro u Novom Vinodolskom i poslovnu zgradu Cedar na Kastvu – Kastua Pentagon.

Bila je to jedinstvena prilika za sve uzvanike da izbliza upoznaju lokacije i objekte, u koje se inače ne može ući sa svrhom razgledavanja, i to u društvu samih autora, članova ZDL tima, koji su ih predstavili uz zanimljive priče i anegdote o njihovoj izgradnji.

zdl

Stadion NK Rijeke na Rujevici – uživanje u sportu s najljepšim pogledom na Kvarner

“Arhitek-tura” je krenula s riječke Rujevice, obilaskom stadiona NK Rijeke. Velik nagib terena s kojeg se pruža zadivljujuć pogled na Kvarnerski zaljev, kako su istaknuli članovi ZDL tima, pri projektiranju je predstavljao najveći izazov. Za smještaj zamjenskog stadiona s terenom 105 x 68 m, koji ispunjava sve uvjete 3. kategorije UEFA-e, dva pomoćna terena, rekonstrukciju postojećeg nogometnog terena te pripadajućih parkirališta i pristupa na lokaciji, ukupno je iskopano 180.000 m3 zemlje, a u armirano-betonske potporne zidove koji su visoki i do 12 m utrošeno je, saznalo se, 6.500 m3 betona. Zahvaljujući upravo pažljivom promišljanju svih specifičnosti i uzimajući u obzir sve izazove, arhitektonski studio ZDL osmislio je Stadion Rujevica koji je sa svojih 8.279 sjedećih mjesta, ne samo omiljena lokacija Riječana za uživanje u vrhunskom sportu već i jedan od nogometnih stadiona s najljepšim pogledom.

zdl

Marina Muro – Savršen sklad s prirodnim ljepotama krškog terena

Druga stanca “Arhitek-ture” bila je Marina Muro, koja se nalazi na samom izlasku iz Novog Vinodolskog prema Senju. Smještena je u prirodnoj uvali s izvorima pitke vode, podno Jadranske magistrale, a upravo karakteristično visoki kameni zidovi magistrale nadahnuli su oblikovanje i naziv – „muro“. Sazdana od vrlo ograničenog repertoara elemenata, marina se zahvaljujući iznimnim idejama ZDL tima, tektoničkim pristupom uklopila u prirodne ljepote krškog terena tog dijela jadranske obale. Oblikovanjem novih javnih prostora i četiriju objekata marine u produžetku Novog Vinodolskog, Muroskva je postala dio gradske cjeline, omogućujući veću ekonomsku održivost grada i izvan sezone.

zdl

Castua Pentagon – novi standardi projektiranja radnog prostora

Castua Pentagon, kastavski peterokut, bio je posljednja stanica “Arhitek-ture”. Upravna je to zgrada specifičnog tlocrta, proizašlog iz lokalnih uvjeta nepravilnog oblika parcele u izgrađenom okolišu, u koji se uklapa interpretacijom tradicionalnih lokalnih materijala, kamena i drva, te oblikovanja baziranog na s fasadama stopljenim kosim krovnim plohama. Oko središnje jezgre s ekspresivnim atrijem, prema viziji arhitekata studija ZDL, obavijaju se funkcionalno utemeljene cirkularne zone komunikacija, pomoćnih prostorija i radnih prostora, pružajući zaposlenicima komfor i estetiku najsuvremenije opremljene luksuzne vile koja sadrži sve elemente bitne za ugodan i zdrav boravak na radnom mjestu. Osim inteligentne rasvjete najnovije generacije, koja intenzitet svjetla prilagođava trenutnim kondicijama osunčanja, zdanje sadrži sustave podnog grijanja i stropnog hlađenja, lounge za poslovne suradnike na drugom katu, raskošno opremljene servisne zone i dizalo te ekskluzivnu devetmetarsku skulpturu u centralnom atriju, čulo se na predstavljanju.

zdl

Iznenađenje za kraj – koncert Damira Urbana

Nakon zanimljivog i sadržajnog popodnevnog obilaska, upravo je u Kastvu za sve uzvanike i predstavnike medija, nastavljena proslava desete godišnjice studija ZDL. Pritom je svakako najviše oduševljenja među okupljenima izazvao koncert iznenađenja Damira Urbana, kojim je započeo neformalni dio ove jedinstvene proslave, a nastavio se u ugodnom druženju uz DJ-a Ivana Mastermixa.

O studiju ZDL…

ZDL je arhitektonski studio koji se kroz opću arhitektonsku praksu susreo sa najširim brojem arhitektonskih tipologija koje su u mjerilima kreću od mikro lokala i prefabriciranih smještajnih jedinica, preko obiteljskih vila i stambenih zgrada do objekata javne, društvene i sportske namjene (marine, sportski kampovi, stadioni, muzeji, bolnice, hotelski kompleksi).

Promišljanje o arhitekturi, radnim procesima i suradnji na projektima uvjetovali su stalni rast i razvoj studija pa je uz umjetnički i tehnički razvoj usluga uspostavljena i vrlo jasna organizacijska struktura kako bi širenje tima postalo dio uobičajene razvojne rutine. Od 2018. su osim s matičnim uredom u Rijeci u Republici Hrvatskoj, prisutni i u Republici Srbiji s uredom u Beogradu. Ovlaštenjima za rad na arhitektonskim projektima pokrivaju područje Hrvatske, Italije, Srbije, Crne Gore.

Kroz 10 godina djelovanja riječki arhitektonski studio ZDL uspostavio je stalnu suradnju s više od 200 visokoobrazovanih stručnjaka i suradnika iz područja građevinskih konstrukcija, hidroinstalacija, termotehničkih i elektroinstalacija, zaštite od požara, geotehnike, dizajnera interijera, hortikulturnih stručnjaka, wellness i bazenskih tehnologija. Surađivali su na preko 300 projekata i zajedničkim snagama projektirali preko 300.000 m² objekata u koje su ugradili preko 250.000 m³ betona i preko 350.000 tona čelika.

Studio ZDL stekao je mnoga priznanja i nagrade, kao što su prva nagrada za hotel Grabovac na Plitvičkim jezerima, treća nagrada za Paromlin – gradsku knjižnicu u Zagrebu te longlisted priznanje Dezeen za poslovnu zgradu Cedar u Kastvu.

Komentari