U Dubrovniku svi pričaju o ospicama, a posljednji vjetar tome je dodao i liječnik Opće bolnice Dubrovnik Pero Markunović koji je na svom Facebook profilu sinoć priznao kako je on zaraženi liječnik.

U zabrinjavajućem statusu priznaje kako je bio u kontaktu s bebama i trudnicama koje su sada ugrožene, a sve kako tvrdi jer ne postoji kolektivni imunitet. Njegov status izazvao je veliku raspravu, neki su ga prozvali što je vjerovao svom cjepivu i bio u kontaktu s trudnicama, no ovo je još jedan apel na građane da poslušaju savjete i apele liječnika.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Drage Mame i Tate, ja sam doktor u OB Dubrovnik. Trenutno lezim u izolaciji sa ospicama, a imam dijete koje ima 10 mjeseci i jos nije cijepljeno jer po kalendaru cijepljenja jos nije dovoljno stara. Ja sam ospice dobio dok sam bio dezuran, a uredno sam cijepljen o cemu imam i dokaze. Htio bih vam skrenut paznju na ozbiljnost problema necijepljenja u Dubrovniku ali i Hrvatskoj. Ja sam naime buduci da sam bio cijepljen i nisam mislio da imam ospice bio u kontaktu sa malim bebama od 2 mjeseca, trudnicama, svojim djetetom i bolesnicima u bolnici koji su sad pod rizikom da im se nesto ozbiljno dogodi jer neki roditelji( i to njih 60%) nisu cijepili svoju djecu i mene nije zastitio kolektivni imunitet. Ja znam da vas puno misli da cijepivo za moparu uzrokuje autizam ali to nikada nitko na svijetu nije uspio dokazat. Ako vec postoji medicina kojoj neki od vas ocito ne vjeruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke ocete li isto reci da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti ili da aspirin uzrokuje sljepocu. Da vam dijete ne daj Boze ima leukemiju necete ga lijeciti kemoterapijom jer ista ta kemoterapija uzrokuje druge vrste tumora ? Na ovo cete reci nije isto leukemija i ospice. Ospice su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne djece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hocete li tada reci nekom ocu, majci,bratu,suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: ja bi rade ospice nego autizam. A sire se zrakom.”