Umjesto ukidanja mostarina za Krčki most još i poskupila, PGS-ovci uputili apel Ministarstvu

42

PGS-ovci s Krčkog mosta uputili su apel Ministarstvu prometa,
pomorstva i infrastrukture, ministru Olegu Butkoviću i Vladi RH o ukidanju mostarine na jedinom mostu u RH koji se naplaćuje. Naime, cestarina je od 15. lipnja poskupila za dodatnih 10%.

“Još jednom želimo jasno progovoriti o diskriminaciji koja je usmjerena prema našoj regiji, prema Primorsko-goranskoj županiji, a vezana je za povećanje mostarine na Krčkom mostu koja stupa na snagu upravo noćas”, kazao je Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka i predsjednik PGS-a.

PGS-ovci su danas glasno napomenuli kako na Krčkom mostu ne treba poskupjeti cestarina, jer je već postojeća cijena prevelika. Naime, sve cestarine u RH su ispod jedne kune po kilometru. Samo na Krčkom mostu je cestarina 13 kn po kilometru. U dva smjera je most dužine 3 kilometra i košta 39 kuna.

“Smatramo da je cestarina od 35 kn, koja je do sada bila, u oba pravca i tako previsoka te da ju sezonski nije trebalo još dodatno i povećavati, a ono za što se PGS čvrsto zalaže je ukidanje cestarine na Krčkom mostu i skidanje naplatnih kućica”, napomenuo je Vasilić ispred naplatnih kućica na Krčkom mostu, dodajući kako je upravo s motom “jednakost za sve” žele poručiti Vladi RH da što prije ukine naplatu jer za to postoje više nego li dobri razlozi, a navedenu temu podupire i većina građana PGŽ.

Podsjetimo, Primorsko-goranski savez već se više od godinu i pol dana bori za ukidanje mostarine na Krčkom mostu, koja je po njihovom mišljenju, nezakonita.

“Nakon podnositelja tužbe Ustavnom sudu RH, ovaj tjedan smo predali još jedan dopis drugom tijelu, odnosno Visoko upravnom sudu RH prijedlog za ocjenom zakonitosti Odluke o naplati mostarine preko Krčkog mosta”, poručila je Tea Mičić Badurina, predsjednica PGS-a Rijeka.

Svoje razmišljanje dao je i Viktor Ivaniš, član Županijske skupštine PGŽ, kao i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

“Zaista smo diskriminirani. Ovo je jedini most u RH kojemu se naplaćuje cestarina. Mi smo, doslovno, “krava muzara” i plaćamo za svih, a nismo jednaki kao ostali građani ove zemlje”, poručio je Viktor Ivaniš zapitavši se zašto netko iz Zadra može otići na Pag, a građani iz Rijeke ne mogu besplatno otići na Krk.

“Ukidanjem mostarine na Krčkom mostu cijeli otok dobio bi mnogo više koristi od gospodarstva i potrošnje, naročito bi se to osjetilo na dnevnoj, odnosno vikend potrošnji, kada bi se u još većem broju mještani iz Rijeke i okolice uputili prema predivnom otoku”, kazao je Marčelja, dodajući da će u budućnosti biti pozitivnog pomaka jer radi se o političkom pitanju, pa će i odluka biti politički tempirana.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić za vrijeme svojeg saborskog mandata 2001. godine bio je inicijator za ukidanje mostarine za otočane.

Komentari