U utorak stiže hladna fronta sa snijegom do mora, a zatim prijeti jak mraz!

55

Prošle noći preko našeg područja premjestila se hladna fronta, no kiše je bilo u malim količinama. Na novu frontu nećemo trebati dugo čekati, no ona nam umjesto toliko željene kiše donosi snijeg i mraz. U posljednjih 12-sati u Istri je palo malo kiše, uglavnom između 1 i 6 mm. Na matuljskom području izmjereno je konkretnih 20-ak mm, a slične se količine bilježe i na riječkom području. Na kvarnerskim otocima palo je uglavnom oko 5 mm.

U Gorskom kotaru kiša je okrenula na snijeg, a u višim predjelima došlo je i do stvaranja tanjeg snježnog pokrivača.

Pretežno sunčano vrijeme, u gorju uz mjestimice povećanu naoblaku obilježit će Uskrs. Puhat će slaba do umjerena, na poznatim lokalitetima jaka bura i istočnjak. Bura će u drugom dijelu dana postupno oslabjeti. Jutarnje temperature zraka od 0 do 7 °C, dnevne vrijednosti između 13 i 18 °C.

Pretežno sunčano vrijeme bit će u ponedjeljak, a kasno navečer uz porast visoke naoblake. Puhat će slabo do umjereno, poslijepodne jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od -2 do 5 °C, dnevne vrijednosti između 14 i 18 °C.

Pretežno oblačno vrijeme, sredinom dana uz prolazak intenzivne hladne fronte obilježit će utorak. Kiša će sa zahladnjenjem u središnjoj Istri okrenuti na susnježicu i snijeg, u višim predjelima uz mogućnost stvaranja tanjeg pokrivača. U gorju će padati obilan snijeg, lokalno uz stvaranje pokrivača debljine i do 30 centimetara. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima prolazno uz mogućnost olujnih udara. Jutarnje temperature zraka između 4 i 9 °C, dnevne vrijednosti osjetno niže.

S ovom hladnom frontom završio je period iznadprosječno toplog vremena. Barem do sredine travnja prema svemu sudeći temperature zraka ostat će većinom ispod prosjeka za doba godine.

Tome će najviše doprinijeti iznimno snažna hladna fronta koja stiže u utorak. Prema trenutnim projekcijama prognostičkih modela donosi nam oštar pad temperature zraka i oborine. Snijega bi lokalno nakratko moglo biti čak i do mora. U gorskim predjelima izgledan je obilan snijeg, lokalno uz 30 cm pokrivača, a snijega će prema svemu sudeći biti i u nizinama središnje Hrvatske, piše IstraMet.

Komentari