U subotu otvorenje nove staze “Zeleno-plava Rijeka” od Kantride preko Vrata Jadrana do Preluka

134
Zeleno-plava Rijeka

Turistička zajednica Grada Rijeke i Planinarsko društvo Kamenjak pripremili su novu pješačku stazu “Zeleno – plava Rijeka”, od Kantride preko Vrata Jadrana do Preluka. Otvorenje staze održat će se u subotu, 16.12.2023. u 10 sati.

Početak staze je u Parku lovora, novom velikom gradskom parku između Dječje bolnice i Doma za starije osobe. Park lovora uredili su članovi PD Kamenjak u protekle tri godine, kroz projekte EPK Rijeka 2020 i  Riječki program lokalnog partnerstva. Veliku pomoć pružili su brojni partneri i donatori – gradske službe i tvrtke, škole, javne ustanove, udruge…

Slijedi šetnja dijelom Poučne planinarske staze “Šuma Striborova” na Biviju, koju su prije 14 godina uredili članovi PD Kamenjak u sklopu projekta Male planinarske škole u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka – dječji odjel Stribor. Stalni suradnik u aktivnostima je i Riječki sportski savez s najmlađim sportašima iz raznih klubova.

Nakon kratke šetnje lokalnom uličicom staza kroz šumu vodi na stari pješački most preko pruge i izlazi na odmorište Vrata Jadrana, gdje se ujedno nalazi i info centar Turističke zajednice Kvarnera. Slijedi veliko šumsko područje prema Preluku, koje je zbog svoje vrlo visoke vrijednosti uvršteno u okosnice mreže zelene infrastrukture Grada Rijeke kao Prijedlog zaštićenog područja Park šuma Preluk – Bivio.

Zeleno-plava Rijeka

U donjem dijelu šumska staza pretvara se u morsku stazu te se kratkim poveznicama spaja sa plažama na obalnoj šetnici – u blizini Preluka, kod Akademije, blizu hotela Hilton i na okretištu jedinice na Biviju.

Projektom je omogućeno da Riječani svih uzrasta, rekreativci, sportaši, turisti… po svom izboru mogu započeti ili završiti šetnju “Zeleno – plavom Rijekom” na nekoliko ulaznih mjesta. Glavne startne točke su Park lovora, Vrata Jadrana i Preluk.

Staza je označena plavo-bijelim markacijama po uzoru na planinarske oznake, u skladu s novim standardima Turističke zajednice Kvarnera. Na svim raskršćima i početnim pozicijama predviđene su info-ploče.

Uređenjem staze “Zeleno-plava Rijeka”  stvorena je izuzetna cjelina tri povezana objekta zelene infrastrukture u zapadnoj sportsko-rekreativnoj zoni grada Rijeke. Uz Park lovora i Šumu Striborovu nova atrakcija je buduća park-šuma iznad Preluka. A sve te staze povezane su i obalnim putem.

Time se ujedno doprinosi ispunjavanju “Ključnih pokazatelja uspješnosti” u ciljevima “Plana razvoja grada Rijeke 2021.-2027.”

Komentari