U Splitu djelomično, u Rijeci nijedan ginekolog nema priziva savjesti: Bravo, bravo, tisuću puta bravo!

125
ginekolog

U Hrvatskoj postoje velike razlike u regijama kada pogledamo pojedine bolnice u kojima postoji priziv savjesti. Slučaj Mirele Čavajde, trudnice kojoj hrvatski liječnici odbijaju napraviti prekid trudnoće iako beba ima veliki tumor na mozgu, još jednom osvjetljava ovu problematiku.

Više od pola ginekologa i ginekologinja zaposlenih u bolnicama diljem Hrvatske poziva se na priziv savjesti. Naime, prema dostupnim podacima HZJZ-a, u Splitu je svaki deveti pobačaj na zahtjev, u Zagrebu svaki četvrti, dok je u Rijeci svaki drugi legalno inducirani medicinski pobačaj, donosi Index. U određenim bolnicama poput Svetog Duha u Zagrebu, nijednom liječniku ni medicinskoj sestri savjest ne dozvoljava da radi pobačaj. Pitamo se kako je moguće da u jednoj državnoj bolnici svi ginekolozi imaju priziv savjesti? Naime, ne može se dogoditi da baš svi ginekolozi na jednom odjelu imaju priziv savjesti jer se priziv savjesti mora uložiti prilikom zapošljavanja, a sama bolnica ne bi smjela dopustiti da joj se dogodi da nitko od njezinih zaposlenika, ginekologa, ne može obaviti legalan prekid trudnoće. Dužnost ravnatelja bolnice je ne dopustiti ovakve situacije.

Bitno je napomenuti kako u KBC-u Rijeka nema priziva savjesti. Ujedno, to je jedan od osnovnih razloga zašto je baš u Rijeci zabilježen najveći broj pobačaja na zahtjev. U riječkom KBC-u od 2015. godine dostupan je i pobačaj tabletama.

“Na vaš upit o prekidima trudnoća odgovaramo da je u našoj bolnici u zadnjih pet godina napravljeno 2989 prekida trudnoće do 10. tjedna. Svi zahtjevi za prekid trudnoće do 10. tjedna su i odobreni. U istom razdoblju imali smo i 85 prekida trudnoće iznad 10. tjedna. Evidencija zahtjeva za prekide trudnoće iznad 10. tjedna se ne vodi, ali je većina zahtjeva i odobrena. Broj odbijenih zahtjeva je relativno mali. Trudnice koje su odbijene su upućivane na drugostupanjsku komisiju,” poručili su za Index iz KBC-a Rijeka.

L.B.

Komentari