U Rovinju se pojavila opasna vrsta meduze! Stručnjaci upozoravaju da joj se nikako ne približavate

119

Iz Centra za invazivne vrste Rovinj izvijestili su kako su primili dojavu da se u blizini obale u Špadićima kraj Poreča pojavila meduza, te je vjerojatno riječ o Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza.

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podjeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode.

Ukoliko naiđete na ovu vrstu ne približavajte joj se!

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično, ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.
Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane.

Ukoliko ponovo naiđete na ovu vrstu, savjetujemo da se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izazvati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.

No, ukoliko je ponovno uočite, javite se na e-mail: civ@iptpo.hr ili br. tel. +385 52 408 304.

L.B.

Komentari