U Rovinjskom Selu održane su 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine

282
32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine

Na današnjoj Antonji u Rovinjskom Selu održane su 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine.

Udruga Agrorovinj održala aktivnosti vezane uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina. Danas su u Rovinjskom Selu predstavili se najbolji s Rovinjštine. Naime, u sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača.

Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije i ove smo godine napokon mogli organizirati manifestaciju na način da je ona dostupna svim posjetiteljima i izlagačima,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Antonja 2023. donosi rezultate 20. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocjenjivanje predano i ocijenjeno rekordnih 86 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 63 ulja, a srebrnom medaljom 16 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 7 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. Posebno se ističu prva 5 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Massima Mofardina, Hrvoja Labura, Borisa Korenića, Dragana Mofardina i Marka Črnca. Šampionsku zlatnu titulu ove godine osvojio je Marko Črnac s ukupno 93 boda.

Vina Rovinjštine 2023. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 39 uzorka vina: 19 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 10 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, 6 uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno 4 uzorka. U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina prvi nagradu s ukupno 88 bodova za Malvaziju istarsku I dobio je Viliam Lavižati te tako osvojio zlatnu medalju s najviše bodova u kategoriji. U kategoriji Profesionalnih prozvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 88 bodova za Teran. U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je Malvazija istarska od Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za Crno miješano vino.

Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama.

Zabava je još u tijeku s Edijem Maružinom i Banditima.

Posebne zahvale upućuju se Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali i ove godine.

Rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine

Komentari