U riječkoj osnovnoj školi Gelsi na učenicu trećeg razreda pala stropna žbuka!

62

U OŠ-SE Gelsi prekjučer je dio žbuke sa stropa u učionici na drugom katu pao na glavu jedne učenice. Naime, u to vrijeme učenici trećeg razreda imali su nastavu. Na učenici je završilo oko 17 centimetara žbuke, a ono što još više zabrinjava jest činjenica da se u posljednjih 17 godina isti incident dogodio čak pet puta!

Srećom, učenica nije zadobila fizičke posljedice, javlja Novi list.

“Prije par godina žbuka je otpala u mojem uredu i završila na radnom stolu, a imali smo situaciju i da je u jednoj učionici žbuka sa stropa završila na glavi učiteljice. Zgrada je stara 150 godina i kako su nam objasnili, to se događa zbog prometa i vibracija koje izaziva gust promet uz školu. Taj promet je danas 80 posto gušći nego nekada, a padanje žbuke sa stropa uvijek se događa na istoj vertikali. Srećom ovo posljednje padanje nije imalo nikakve posljedice osim straha djece koja su mislila da je potres i kako stalno vježbamo za potres, svi su se sakrili ispod stolova”, ispričala je ravnateljica škole Gloria Tijan za Novi list.

OŠ-SE Gelsi jedna je od riječkih škola koja je prošla energetsku obnovu i to prije četiri godine. Za energetsku obnovu izdvojeno je 2,6 milijun kuna. U školi su smatrali da je time problem riješen, no sada se pokazalo da to nije tako. “Mislili samo da nam još ostaje samo izboriti se za europska sredstva za izgradnju jedne manje školske sportske dvorane i da je to zadnje. Međutim, sada se ispostavilo da je ipak prioritet postavljanje knaufa na svim stropovima u školi”, ističe ravnateljica škole i nadodaje kako su prošle godine sanirani svi stropovi u školi.

“Ovo što se dogodilo ovaj tjedan dogodilo se ničim izazvano i izvan naših mogućnosti predviđanja. Nakon svakog padanja žbuke pristupilo se sanaciji i to bi onda trajalo nekoliko godina te se ponovilo. Prošlo ljeto smo sredstvima Talijanske unije ličili sve stropove i skidali staru boju, kao i sve što je trebalo skinuti. Očito je da sanacija ne pomaže. Odnosi puno novca, a problem se ponavlja.  Prema informacijama iz Grada Rijeke strop će biti saniran gumenim premazom kako bi bio siguran do kraja školske godine, a onda bi se tijekom ljeta započelo s postavljanjem knaufa. Kako takav problem imamo u više prostorija u školi, mišljenja smo da bi sve stropove trebalo zaštititi knaufom te ćemo se potruditi da do toga dođe i da više stanemo na kraj problemu. Škola svake godine dobije određena sredstva Talijanske unije za unapređenje nastave, a ove ćemo godine tražiti da se ta sredstva prenamijene za postavljanje knaufa”, govori ravnateljica škole za Novi list.

L.B.

Komentari