U Rijeci zabilježena dva slučaja MIS-C-a od kojeg je preminuo 11-godišnji dječak u Zagrebu

35

U Otvorenom HTV-a razgovaralo se o multisistemskom inflamatornom sindromu (MIS-C) od kojeg je preminuo 11-godišnji dječak. Predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz kazao je kako je dječak do njih došao u teškom stanju te je u klinici boravio 36 sati. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je dječak prebačen iz Klaićeve u Kliniku za zarazne bolesti Dr. Fran Mihaljević i kako njegovo stanje u početku nije ukazivalo na koronavirus, no kada jest, dječak je prebačen u drugu bolnicu. Markotić je upozorila roditelje i sve zdravstvene djelatnika na oprez kod sindroma MIS-C, piše Novi list.

U Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka slučaj MIS-C zabilježen je u dva slučaja. Predstojnica riječke Klinike za pedijatriju prof. dr. Jelena Roganović za Novi list je kazala: „Dosad smo imali dvoje djece s MIS-C-om od čega je jedno dijete imalo lakši oblik bolesti, a drugo teži. Djeca su se u potpunosti oporavila. Jedno je dijete bilo hospitalizirano dva tjedna, od čega je četiri dana ležalo na intenzivnoj COVID jedinici u našoj klinici. Sigurni smo da je MIS-C vrlo rijedak. Kad se pojavi, on zahvaća više organa, a javlja se najčešće četiri tjedna nakon preboljele bolesti.“

Prema pisanju Novog ista, razlog simptomatologije je teško utvrditi i učestalost koronavirusa kod djece jer se pretpostavlja da u ukupnoj populaciji zaraženih koronavirusom na djecu otpada između 2 i 7 %. Pritom je od velike važnosti i imunološki odgovor kod pacijenta. Roganović objašnjava za Novi list kako sindrom karakterizira visoka temperatura koja traje 3 dana i dulje, a ono što je posebno karakteristično jest loše opće stanje djeteta. Može se pojaviti i osip, konjuktivitis, crvenilo, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev, no ono što najviše zabrinjava je zahvaćanja vitalnih organa. Ipak, postoji terapija koja je imunosupresivna te smiruje imunološki odgovor, kaže Roganović za Novi list. U posljednje vrijeme MIS-C zahvaća djecu starosti od jedne godine do dvije te stariju školsku djecu.

Komentari