U Rijeci obilježen Hrvatski dan moždanog udara

41

Danas je na riječkom Korzu održana javnozdravstvena akcija u okviru Hrvatskog dana moždanog udara. Pored edukativih predavanja o prevenciji i liječenju, brojnim zainteresiranim građanima pruženi su savjeti i podijeljeni edukativni materijali o moždanom udaru uz mjerenje rizikofaktora za moždani udar, mjerenje glukoze u krvi, krvnog tlaka, sarkopenija (test ustajanja) i mjerenje indeksa tjelesne mase.

Ideja je osvijestiti građane o ovom javnozdravstvenom problemu jer jedna od četiri osobe će u životu dobiti moždani udar. Uz današnje metode neurointervencija bolji su ishodi liječenja i ljudi se brže vraćaju u normalan život, ali važan preduvjet je pravovremno prepoznavanje moždanog udara i dolazak u bolnicu na vrijeme“, istaknula je doc. prim. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

Hrvatski dan moždanog udara – Korzo (2)

Građani sve više prepoznaju simptome moždanog udara

Posljednjih godina od kada se intenzivno razgovara o moždanom udaru, građani sve više prepoznaju simptome te se ranije javljaju liječniku. Moždani je udar hitno stanje koje je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Nastaje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen. Budući da opskrba kisikom i hranjivim tvarima nije dostatna, dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga te do oštećenja funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

„Samo liječenje moždanog udara je multidisciplinarni pristup, a početak liječenja je u stvari rano prepoznavanje moždanog udara. Zato su važne ovakve javnozdravstvene akcije koje se kotinuirano održavaju više puta godišnje i kada se građani educiraju za prepoznavanje znakova moždanog udara”, rekao je doc. dr. David Bonifačić.
Hrvatski dan moždanog udara – Korzo (1)

Podršku akciji iskazale su Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije. Događanje su organizirali KBC Rijeka, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Medicinski fakultet u Rijeci i udruga Neurodeg, uz tehničku potporu Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Hrvatski dan moždanog udara – test ustajanja(1)

L.B.

Komentari