U PGŽ-u zabilježena dva prva slučaja soja kraken koronavirusa

178
koronavirus

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 12 slučajeva soja kraken. Podsjetimo, ovo je dosad najzarazniji podtip omikrona poznatji pod službenim nazivom XBB.1.5. Od 12 slučajeva krakena, koliko je potvrđeno među uzorcima koji su od početka siječnja slani na sekvencioniranje, dva su slučaja potvrđena u Primorsko-goranskoj županiji.

“Dva slučaja krakena potvrđena su među uzorcima koje smo slali iz našeg Zavoda, dok je ostatak potvrđen među uzorcima sa zagrebačkog područja. To je još uvijek mali udio u ukupnom broju zaraženih koronavirusom te ćemo tek vidjeti kako će se ovaj novi podtip ponašati u narednom razdoblju. Činjenica je da je ovaj sadašnji val koji su prouzročili podtipovi omikrona BA.5 i nešto manje BQ.1 pri kraju, te se može reći da se u ovom trenutku po broju dnevnih slučajeva zaraze nalazimo pri kraju, odnosno na repu još jednog epidemijskog vala”, ističe glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević u razgovoru za Novi list.

Udio krakena u ukupnom broju oboljelih u PGŽ-u 1%

Iz PGŽ-a je tijekom siječnja poslano oko 120 uzoraka na sekvencioniranje, što je oko 30 uzoraka tjedno, a to znači da je udio krakena u ukupnom broju oboljelih u PGŽ-u nešto veći od jedan posto.

“Prvi rezultati epidemiološke obrade, kojima smo ispitivali odakle su slučajevi krakena došli u PGŽ, pokazali su da je jedan evidentiran kod osobe koja je boravila u New Yorku, dakle u Americi, gdje je kraken već određeno vrijeme dominantan. Zasad je vrlo vjerojatno da će kraken izazvati nešto naglašeniju epidemiju, a to je pretpostavka na temelju zemalja gdje je dominantan. Pritom ne očekujemo strahovit porast”, ističe Rončević.

Kako kaže Rončević, kraken je visokozarazan zbog genetskih razlika, zbog čega se njime mogu zaraziti svi koji su ranije preboljeli neki podtip omikrona ili su se cijepili. Ipak, što se tiče same kliničke slike oboljelih, kraken ne sugerira ni po jednoj osobini da bi mogao biti opasniji od prethodnih podtipova omikrona.

“Čini se da kraken ne izaziva težu kliničku sliku, a imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem i dalje štiti od težih oblika bolesti”, dodao je Rončević za Novi list.

Komentari