U PGŽ-u je zbog kašnjenja cjepiva napravljen novi plan cijepljenja

44

U Primorsko-goranskoj županiji, koja sustavno prati nacionalni plan cijepljenja, odgođena je druga faza cijepljenja protiv Covida-19 zbog kašnjenja isporuke cijepljenja. Iako prolongirano od prvotno definiranog roka, cijepit će se sve osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici.

Podsjećamo, za cijeljenje je predviđeno nekoliko punktova: na Gornjoj Vežici, Zametu te u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a, a cijepljenje će se odvijati i u županijskim ispostavama u Delnicama, na Krku, Cresu, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. sc. Vladimir Mićović kazao je kako bi se u našoj županiji na ovaj način moglo cijepiti nekoliko stotina građana.

Važno je napomenuti da je cijepljenje zdravstvenih radnika Pfizerovim mRNA cjepivom za sada ispunilo ciljeve, pa je tako procijepljen veliki broj zdravstvenih djelatnika koji rade u direktnom kontaktu s pacijentima. Samo na području Primorsko – goranske županije procijepljeno je već više od 3500 ljudi.

S obzirom na ograničene količine, te logističke i skladišne prepreke, druga faza procjepljivanja osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika uključivat će i primjenu još uvijek nedostupnog mRNA cjepiva tvrtke Moderna. Cjepivo je indicirano za aktivnu imunizaciju radi sprječavanja bolesti COVID–19 u osoba od 18 i više godina starosti, te se primjenjuje u dvije doze s razmakom od 28 dana. Važno je napomenuti da je cjepivo odobreno na temelju kliničkog istraživanja na više od 30 000 sudionika, te da su nuspojave vrlo rijetke, te blage do umjerene po intenzitetu i prolaznog karaktera. Kontraindikacije za cijepljenje su akutna bolest i preosjetljivost na sastojke cjepiva.

Osobe koje su u samoizolaciji kao bliski kontakti oboljelih mogu se cijepiti ako nemaju simptome bolesti, ali po isteku samoizolacije. Iznimka su organizirani smještaji, npr. domovi za starije i nemoćne, gdje cjepitelji dolaze sa zaštitnom opremom u sobu osobe kojoj je određena samoizolacija.

Treća faza cijepljenja, odnosno procjepljivanje opće populacije, uključivat će i vektorsko cjepivo proizvođača AstraZeneca koje je proizvedeno već dobro poznatom tehnologijom „nosača”, te se može čuvati na temperaturi kućnog hladnjaka. Ovo cjepivo pruža više od 70% zaštite od zaraze već nakon 22 dana. Treća faza procjepljivanja opće populacije trebala bi biti korak bliže kolektivnom imunitetu i izlazu iz krize uzrokovane globalnom pandemijom, izvještava Fiuman. 

Komentari