U PGŽ krenuli upisi u prve razrede osnovnih škola! Prvašića će biti više nego lani

82
škola

U četvrtak, 27. siječnja u Hotelu Royal bit će održana 7. sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije s dnevnim redom od 13 točaka, najavio je njezin predsjednik Marko Boras Mandić. Pred članovima će se naći teme o stanju lovstva u PGŽ-u, odnosno sve prisutnijem problemu divljači u urbanim sredinama, odluka o visini turističke pristojbe za 2023. godinu, te informacija o demografskoj analizi i akcijskim mjerama, rekao je predsjednik ŽS i dodao da će sjednici nazočiti i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji će izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u županiji.

Konstituirano je Vijeće seniora i Savjet mladih PGŽ-a, a njihovim predsjednicama Jasni Krstović ispred Vijeća i Magdaleni Vrkić, predsjednici Savjeta, predsjednik ŽS Boras Mandić uputio je čestitke i izrazio zadovoljstvo što se na ovim rukovodećim mjestima nalaze žene.

Zamjenica župana Marina Medarić osvrnula se na teme vezane uz nacionalne manjine i obrazovanje. Izvijestila je kako je za troškove rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u 2022. godini osigurano 428 tisuća kuna. Od toga, 337.500,00 kuna za rad vijeća i 90.500,00 kuna za rad predstavnika. Na izborima u 2019. formirano je osam vijeća nacionalnih manjina i to albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske, dok su svoje predstavnike birali pripadnici češke, mađarske, slovačke, ukrajinske i po prvi puta i ruske nacionalne manjine.

Primorsko-goranskoj županiji dodijeljen je maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za financiranje pomoćnika u nastavi u visini od 4,2 milijuna kuna, od kojih bespovratna sredstva iznose 3,5 milijuna kuna, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 16,93%. Za realizaciju u drugom polugodištu 2021./2022. godine proračunom Primorsko – goranske županije osigurano je ukupno 3,1 milijun kuna, od kojih udio PGŽ-a iznosi 534 tisuće kuna. Ukupno je uključeno 95 pomoćnika u nastavi za 100 učenika s teškoćama u razvoju u ukupno 24 osnovne i 9 srednjih škola, odnosno 73 pomoćnika u osnovnim školama i 22 pomoćnika u srednjim školama.

Zamjenica je podsjetila da od danas do petka 28. siječnja 2022. traju upisi u prve razrede osnovnih škola za djecu rođenu od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2016. Ukupno je 2 729 prvašića, 56 više nego prethodne godine.

Prijave za upis u prvi razred osnovne škole počinju danas i traju do 28. siječnja. Zbog epidemiološke situacije prijave se mogu obaviti putem elektroničke pošte ili telefonom i to najbližoj školi prema prijavljenom mjestu prebivališta ili boravišta.

Obaveza upisa obuhvaća svu djecu koja su rođena od 1. travnja 2015. godine do 31. ožujka 2016. godine, a u školske obveznike ubrajaju se i djeca kojoj je odgođen upis u prošloj školskoj godini. Prema procjeni UO za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije temeljenoj na podacima MUP-a ove je godine 56 školskih obveznika više nego lani, odnosno ukupno ih je 2729. Utvrđivanju psihofizičkog stanja dužno je pristupiti 2.505 budućih prvašića, a njima treba pridodati i 224 djece kojoj je prošle školske godine odgođen upis u prvi razred.

Škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija imaju 1.500 školskih obveznika što je 63 više nego lani, Grad Rijeka ima 1.038 obveznika što je za 11 manje nego lani, a Crikvenica ima 95 obveznika ili 6 više, dok Opatija ima 96 obveznika, što je za 2 manje nego lani. Upravni odjel je izradio Plan upisa u prvi razred temeljem kojeg je objavljen Javni poziv roditeljima i starateljima za prijavu djece. Prema tom pozivu prijava djeteta treba sadržavati ime i prezime te OIB djeteta, adresu prebivališta/boravišta uz napomenu radi li se o djetetu s teškoćama u razvoju te adrese elektroničke pošte oba roditelja i brojeve telefona/mobitela. Podatak radi li se o djetetu s teškoćama u razvoju omogućuje stručnim povjerenstvima škola da u što je moguće kraćem roku provedu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi osiguranja pravovremene odluke o programskoj i profesionalnoj pomoći djetetu, odnosno donošenje odluke o potrebi odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu.

Roditelji, odnosno staratelji djeteta kojem je odobren upis u redoviti program upisuju dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, a dijete se može upisati u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.

Nakon provedenih prijava, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije utvrdit će popis djece školskih obveznika te javno obavijestiti roditelje o obvezi i načinu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta čime se utvrđuje sposobnost djeteta da započne svoje osnovnoškolsko obrazovanje.
Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja, a iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju pristupit će utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 15. veljače do 15. travnja. U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelji su dužni do 30. svibnja o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, koja će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme.

Roditelji mogu ostvariti i mogućnost prijevremenog upisa u prvi razred osnovne škole, a to se može zatražiti za dijete rođeno od 1. travnja 2016. godine do 31. prosinca 2016. godine. Najkasnije do 31. ožujka roditelji mogu podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u prvi razred osnovne škole pismenim putem, odnosno elektroničkom poštom Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske Županije, Rijeka, Riva 10, a zahtjev roditelja čije dijete do 31. prosinca 2022. godine ne navršava šest godina života, Upravni odjel će odbiti. Iako roditelji dijete moraju prijaviti u školu iz svog upisnog područja, odnosno najbližu osnovnoškolsku ustanovu prema mjestu prebivališta ili boravišta, naknadno mogu podnijeti zahtjev za upis u neku drugu školu, a odabir druge škole nerijetko ovisi o načinu rada te ustanove ili provedbi cjelodnevne nastave.

Više informacija i dokumentacija nalaze se na poveznici.

Na pitanje novinara o situaciji u Mrtvaškoj, zamjenica Medarić odgovorila je da je izrađen prijedlog snižavanja visine rive sukladno zahtjevima mještana Ilovika koji je upućen u SAFU na odobrenje. O zahtjevu za pristankom za vrijeme radova predstoji još jedan razgovor s izvođačima za koji se nada da će ići u pozitivnom smjeru. Podsjetila je kako je djeci i starijima osiguran prijevoz i privremeno pristanište u Mrtvaškoj, a liniju financira Grad Mali Lošinj.

Raspisana su dva natječaja Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, kazao je resorni pročelnik Mladen Brajan. Javnim pozivom za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima financiraju se tri mjere ruralnog razvoja, podrška razvoju novih i malih poljoprivrednih gospodarstva, razvoj i obnova stočnog fonda na području Gorskog kotara i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Ukupno je osigurano 700 tisuća kuna, a moguće je ostvariti od 50 do 80 posto potpore u minimalnom iznosu od 10 tisuća kuna do maksimalnih 40 tisuća kuna. Prilikom bodovanja prednost će imati mladi poljoprivrednici, koji planiraju ulagati na području Gorskog kotara te u trenutku podnošenja zahtjeva imaju veću ekonomsku veličinu, a planiraju ulaganje u nasade autohtonih sorti i/ili uzgoj autohtonih pasmina.

Milijun kuna osigurano je za javnu turističku infrastrukturu, a na javni poziv gradovi i općine iz PGŽ-a mogu aplicirati sufinanciranje izgradnje nove ili uređenje postojeće infrastrukture te izradu dokumentacije čime se žele osigurati visoka spremnost projekata za kandidiranje na nacionalnu razinu, dodao je Brajan.

L.B.

Komentari