U opticaj se pušta kovanica od 25 kuna, evo kako izgleda i što obilježava

547
financije novac

Povodom 25. godišnjice uvođenja kune kao službene valute Hrvatska narodna banka uvodi kovanicu od, simbolički, 25 kuna. Ukupno 30 tisuća komada novčanica pustit će se u opticaj 30. svibnja.

Prije dvije godine obilježavala se 25. obljetnica primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode, što je također popraćeno puštanjem u opticaj 20 tisuća komada kovanica od 25 kune. Godine 2016. puštanjem 50 tisuća primjerka kovanice od 25 kuna obilježila se 25. godišnjica neovisnosti Hrvatske. Povijest kovanice od 25 kuna ide dalje u 2013. kada se na dan stupanja Hrvatske u Europsku uniju izdalo 20 tisuća komada, kao i 2011. povodom Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Kovanica je pratila još mnoga priznanja važna za našu državu, a njezino prvo izdanje potječe iz 1997. godine kada je dva put puštena u opticaj: povodom obilježavanje završetka procesa mirne reintegracije područja Republike Hrvatske te povodom primanja Hrvatske u UN.

Zanimljivo je da je naličje kovanice svaki put bilo drugačije, a na kovanici su se nalazili simboli onoga što se obilježavalo. U prigodni optjecajni kovani novac spadaju i kovanice od dvije i pet lipa te jedne kune, koje su izdane povodom Olimpijskih igara 1996. godine, a iste je godine kovanica od 50 lipa obilježila Europsko nogometno prvenstvo u Engleskoj.

Prisjetimo se i novčanica koje su se do 2007. svakodnevno nalazile u našim novčanicima, a onda su ukinute. Bile su to novčanice od 5 kuna na kojima su se nalazili Zrinski i Frankopan. Istodobno su se ukinule novčanice od 10 kuna u ružičastoj boji te od 20 kuna u narančastoj boji.

Dok novčanice od 5 kuna više nema, kovanice od 25 kuna mogu se pronaći, no toliko su rijetke da su pronalazači stvorili posao od prodaje kovanica i to po duploj cijeni, kao što pokazuju oglasi na Njuškalu. Drugi pak čuvaju takve kovanice, što je razlog da ne možemo često ili nikad vidjeti kovanicu od 25 kuna.

Komentari