U Malinskoj otvoren Centar maritimne baštine “DUBoak”!

62
duboak

U Malinskoj je održano svečano otvorenje Interpretacijskog centra maritimne baštine “Duboak”. Župan Zlatko Komadina i kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar zajedno s predstavnicima medija na otvaranje su pristigli s morske strane, a na samoj rivi, Malom mulu, dočekali su ih načelnik Općine Robert Anton Kraljić sa suradnicima.

Centar „DUBoak“ izgrađen je zahvaljujući EU projektu Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine. Općina Malinska-Dubašnica, kao jedan od projektnih partnera, uspješno je odradila niz projektnih zadataka i pridonijela razvoju zajedničkog turističkog proizvoda temeljenog na maritimnoj baštini.

duboak

Centar je svečano otvoren simboličnim podizanjem jedra na ulazu, a tom prilikom, župan Zlatko Komadina podsjetio je kako je Primorsko-goranska županija kroz europske projekte Mala barka i Arca Adriatica, u suradnji s Italijom i Slovenijom, zaštitila tradicijsku brodogradnju ovoga kraja. “Obnovili smo niz barki, napravili intepretacijske centre i uključili mnoge općine i gradove. Čestitam našoj Malinskoj i načelniku Robertu Antunu Kraljiću. Ovo nije samo kultura i tradicija već i turistička ponuda”, poručio je župan.

Bogata maritimna baština

U objektu vrijednom oko 11,5 milijuna kuna dočarana je bogata maritimna baština, kultura plovidbe, vještina brodogradnje i suživot otočkih ljudi s morem i šumom, a svoj su dom ondje pronašli i Športsko-ribolovna udruga Lastavica i Jedriličarski klub Malinska. Sagrađen je na mjestu gdje su Dubašljani iz volovskih zaprega iskrcavali drva koja su se potom ukrcavala u bracere i logere za Rijeku i za daleke Mletke, mjestu gdje je nastala duboka i snažna veza Dubašnice i mora.

duboak

Idejno rješenje i izvedbeni projekt potpisuje tim arhitekata, interpretatora baštine, marketinških i stručnjaka na području multimedije: Studio Putinja autor je idejnog rješenja i izvedbenog projekta postava interijera; Alphera logotipa i vizualnog identiteta; Faro11 autor je muzeološke koncepcije; Heredo interpretacije baštine u kulturno-turističke svrhe dok je Visualia osmislila postav multimedije.

Duboko more

S obzirom na neraskidivu vezu između mora i tradicijskih barki s obalne strane te hrasta duba sa šumske strane, sam naziv „DUBoak” izgovorom podsjeća na duboko more, a ujedno predstavlja i igru riječi, spoj lokalnog (dub) i engleskog (oak) naziva za hrast.

duboak

Svečano otvorenju prisustvovala je i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić-Živadinov.

duboak duboak duboak

L.B.

Komentari