U KBC-u Split obavljena prva transplantacija matičnih stanica!

55

U KBC-u Split po prvi je put obavljena transplantacija krvotvornih matičnih stanica 62-godišnjoj pacijentici koja se dobro oporavlja, izvijestio je u srijedu ravnatelj bolnice Julije Meštrović.

Danas je 16. dan nakon transplantacije, a pacijentica se dobro oporavlja, izjavio je Meštrović novinarima. “Transplantacija krvotvornih matičnih stanica napravljena je prvi put izvan Zagreba. To je veliki uspjeh splitske i hrvatske medicine”, ustvrdio je. Taj se postupak u Zagrebu provodi od 1983. godine u tri bolnice, a u Splitu su se za to pripremali gotovo 13 godina.

Meštrović je zahvalio svima koji su pomagali u tome, hematolozima, transfuziolozima, laboranatima, mikrobiolozima, tehničkoj službi, Udruzi leukemija i limfomi, kao i KBC- u Zagreb koji ih podržava čitavo vrijeme.

Voditelj Zavoda za hematologiju KBC-a Split Dominik Lozić rekao je kako je transplantacija kod hematoloških bolesnika samo dio liječenja. Prvo se klasičnom kemoterapijom bolest stavi pod kontrolu, potom se uzima dio krvi u kojoj se nalaze krvotvorne matične stanice koje se lijekovima potjeraju u krv da liječnicima budu dostupne, a zatim se bolesnik priključi na aparat sličan onome za hemodijalizu.

Sljedeću pacijenticu očekuju idućeg tjedna

“Tijekom nekoliko sati se prikupi dio krvi u kojoj se nalaze matične stanice. Kada ih prikupimo dovoljan broj pacijentu nakon tri do četiri tjedna dajemo jaku kemoterapiju koja uništi sve preostale zloćudne stanice, ali i sve stanice koštane srži. Pacijent tada nema svojih stanica, pa mu idući dan vratimo njegove zamrznute stanice natrag i čekamo da se oporavi, što traje dva do tri tjedna“, objasnio je Lozić.

U KBC-u Split planiraju da će takvih postupaka godišnje imati deset do petnaest. Sljedeću pacijenticu očekuju idućeg tjedna.

Predsjednica Udruge leukemija i limfomi Amara Trgo istaknula je kako je njezina udruga u raznim humanitarnim akcijama prikupila tri milijuna kuna, što je usmjereno u kupnju aparata, edukaciju medicinskog osoblja i stvaranje uvjeta za obavljanje transplantacije.

“Današnjim bolesnicima i onima koji će se sutra suočiti s tim bolestima želim da metoda transplantacije matičnih stanica bude put ka uspješnom ozdravljenju”, poručila je Trgo.

 

izvor:rtl.hr

Komentari