U kalendarsko proljeće s proljetnim vremenom

80
proljeće

Dana 20.03.2023 u 22:34h stiglo je kalendarsko proljeće koje obilježavana proljetni ekvinocij odnosno vrijeme kada je trajanje noći i dana podjednako. Time smo pozdravili još jednu zimu koja je nastavila trend iznadprosječno toplih zima na našem području, a u proljetno doba godine ulazimo s pravim proljetnim temperaturama i promjenjivim vremenom.

Sinoptička situacija

Kiša koja je pala početkom tjedna (ponedjeljak) donijela je tek male količine oborine (do 9 mm), a uzrokovana je bila približavanjem doline od ciklone sa sjevera Afrike. Ta će se ciklona narednih dana raspast pomičući se dalje prema istoku, a naše će područje sve više zahvatiti greben anticiklone kod Azora.

Taj će greben spajati dvije anticiklone na istoku i zapadu Europe prolazeći preko našeg područja pa nas usprkos jugozapadnom visinskom strujanju ipak očekuje stabilno vrijeme do vikenda.

Najznačajniji sustav ovoga će se tjedna nalaziti na sjeveru Atlantika i Europe. Bit će to sustav ciklona koji će se zadržavati na tom čitavom području do petka uzrokujući jugozapadno visinsko strujanje preko gotovo cijele Europe. To će strujanje pokupiti dosta vlage s Atlantskog oceana pa će diljem središnje i sjeverne Europe prevladavati promjenjivo vrijeme uglavnom uz oborine. Naše će područje „čuvati” od oborina spomenuti greben anticiklone pa će isti koncept vremena(jugozapadno visinsko strujanje) uzrokovati tek prolaznu naoblaku.

Vidljiva promjena vremena nastupit će tijekom petka kada se ciklonalni sustav krene pomicati prema istoku, što će omogućiti nailazak hladnog zraka koji je svo vrijeme sa sjeverne strane tog ciklonalnog sustava. Nešto hladniji zrak doći će do područja Alpa i započet se prelijevati na južnu stanu pa bi tijekom subote trebalo doći do pokušaja stvaranja ciklone kod Genove, no zastojem hladnog zraka točno kod Alpa ciklona se ne bi trebala oformiti do kraja. Ipak, zbog nižeg tlaka i veće vlage u zraku izgledno je stvaranje oborina pa bi vikend mogao donijeti i prvu („službeno”) proljetnu kišu popraćenu jugom.

Krajem tjedna spomenuti sustav ciklona trebao bi se pomaknuti skroz do Danske, a time bi se hladan zrak postepeno sve više probijao prema jugu Europe pa bi uvod u sljedeći tjedan mogao donijeti i prolazno zahladnjenje uz prateću ciklonu, no detaljnije o tome pišemo u novoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak na Kvarneru pretežno vedar, a u gorju i zaleđu Rijeke uz povremenu umjerenu naoblaku. Do sredine dana na Kvarneru će puhati slaba do umjerena bura lokalno s jakim udarima, a zatim do kraja dana slab povremen vjetar sjevernih smjerova kao i u Gorskom kotru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

srijedu do jutra još uz potpunu visinsku naoblaku, a zatim postepeno razvedravanje pa će od sredine dana prevladavati uglavnom pretežno vedro na čitavom području osim lokalno u zaleđu Rijeke i gorju gdje nije isključena ni mogućnost za lokalno jače naoblačenje uz par kapi kiše. Vjetar slab povremen promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Četvrtak veći dio dana uz umjerenu visinsku naoblaku. Na Kvarneru će postepeno zapuhati slabo jugo, a u Gorskom kotaru će pojačati jugozapadnjak sa slabog ujutro, na umjeren lokalno i jak vjetar od sredine dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C, lokalno do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Od petka stiže jače naoblačenje, a za vikend i oborine. Temperaturno za stupanj-dva hladnije, donosi RiMeteo.

L.B.

Komentari