U Hrvatskoj zabilježeno čak 130 novooboljelih, u PGŽ 5 novozaraženih

21

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Aktivno oboljelih je 686, a 8 pacijenata nalazi se na respiratoru. Ukupan broj zaraženih do sada u Hrvatskoj iznosi 5870.  Ukupno je testirano 132 292.  U smoaizolaciji nalazi se 2279 osoba.

Capak je komentirao: “Nema bitnih novih žarišta. Ljudi se vraćaju s godišnjih odmora i imamo dosta mlađih oboljelih. Od ovih danas novozaraženih prosjek životne dobi je 34 godine. Oni su sudjelovali na različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju.” Vezano uz to, što se tiče noćnih klubova Capak je nadodao: „Mi jesmo jučer malo promijenili preporuke za rad noćnih klubova. Dali smo snažnu preporuku da se zatvoreni dijelovi klubova zatvore. Nema plesnih podija, tamo se trebaju postaviti stolovi s razmacima. Inspekcija Civilne zaštite će to kontrolirati, odsad će i sanitarna inspekcija kontrolirati to. Dat ćemo i dodatno pojašnjenje temeljem kojega će sanitani inspektor i epidemiolog moći zatvoriti klub na neko određeno vrijeme dok se ne provedu neke mjere i ne testiraju svi djelatnici. To dakle samo ako će se utvrditi da je klub izvor zaraze.“

Na području Primorsko-goranske županije petero je novozaraženih, svi su kontakti ranije oboljelih i bili su u samoizolaciji”, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović. Od tih pet, troje su članovi istog domaćinstva, a druge dvije osobe kontakti su zaraženih tijekom godišnjeg odmora u Dalmaciji i na Pagu i nitko od njih nije razvio simptome bolesti.

Među njima je i odgajateljica zaposlena u Dječjem vrtiću u Matuljima te je, zbog mjera predostrožnosti, određena samoizolacija za svih šestoro djece iz njezine grupe, kao još tri odgojiteljice i dvije spremačice s kojima je bila u kontaktu. “Mi ćemo s posebnom pažnjom pratiti ovaj slučaj te će tijekom perioda karantene biti provedeno testiranje djece i zaposlenica”, rekao je Mićović.

Premda se zadnjih dana na području naše Županije bilježi nešto veći dnevni broj novooboljelih, ističe da je epidemiološka situacija kod nas i dalje dobra i pod kontrolom. S današnjim danom na cijelom području županije su 24 Covid pozitivne osobe od kojih je dvoje na bolničkom liječenju. Na kvarnerskim otocima ukupno je sedam zaraženih osoba, a u Gorskom kotaru nema niti jednog zabilježenog slučaja. Ukupno je 149 izliječenih. Ravnatelj Mićović upozorio je da su veća okupljanja u zatvorenim prostorima, noćnim klubovima i kafićima, glavni izvor širenja zaraze, te zamolio građane da izbjegavaju takva mjesta, a ukoliko doznaju da su bili u lokalima gdje se potvrdila prisutnost virusa, o tome izvijeste epidemiologe.

U Istarskoj županiji su pak zabilježena 2 nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o stranom državljaninu iz Crne Gore koji je u tranzitu te je testiran radi admiinstartivnih zahtjeva ulaska u drugu europsku državu. Izliječeno je 3 osoba, a trenutno je 23 aktivna slučaja.

Komentari