U Hrvatskoj od jučer 77 novih slučajeva koronavirusa, u Primorsko-goranskoj županiji ukupno 46

13

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je kako je danas koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo novih 77 osoba. Do sada je ukupno zaraženo 867 osoba, a oporavilo se njih 67. Prema podacima, na respiratoru se nalaze 32 osobe od kojih 5 novih od jučer. Novih smrtnih slučajeva nema. Što se tiče kršenja samoizolacije, utvrđeno je 970 slučajeva.

Ravnatelj HZZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se i na dobnu skupinu zaraženih, ističući da se ona nije znatno promijenila od početaka: “Imamo 41 osobu koja je mlađa od 20 godina, 101 koja je starija od 70 godina, od 50 do 59 je najčešća dobna struktura i nakon toga 40 do 49 godina.”

Što se tiče Primorsko-goranske županije ukupno je zabilježeno 46 oboljelih od koronavirusa, od kojih je 7 novih.

U nastavku nalazi se broj zabilježenih slučajeva po županijama:

Zadarska županija – 5 novih. Ukupno 33
Ličko-senjska – 2 novih. Ukupno 3
Dubrovačko-neretvanska – 5 novih. Ukupno 39
Osječko-baranjska – 11 novih. Ukupno 57
Vukovarsko-srijemska – 2 novih. Ukupno 13
Istarska – 0 zaraženih. Ukupno 72
Primorsko-goranska – 7 novih. Ukupno 46
Šibensko-kninska – 1 novih. Ukupno 25
Splitsko-dalmatinska – 9 novih. Ukupno 97
Brodsko-posavska – 4 nova. Ukupno 8
Virovitičko-podravska – 1 novi. Ukupno 1
Varaždinska županija – 0 novih. Ukupno 24
Krapinsko-zagorska – 5 novih. Ukupno 60
Zagrebačka županija – 2 novih. Ukupno 65
Međimurska – 0 novih. Ukupno 2
Požeško-slavonska – 1 novi. Ukupno 2
Karlovačka – 0 novih. Ukupno 22
Bjelovarsko-bilogorska – 0 novih. Ukupno 5
Koprivničko-križevačka – 2 novih. Ukupno 8

Ministar Božinović ističe kako je stožerima poslata uputa o primjeni mjera s poljoprivredom: “Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi uz obvezu poštivanja odluku o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite.”

Jednako tako, ažurirane su informacije o propusnicama. Božinović kaže: “Jutros ste mogli čuti obraćanje ministra Malenice, koji je objasnio sustav koji testiramo. Radi se o umreženom sustavu gdje će se na pojednostavljeni način, elektronskim putem, izdavati propusnice za izlazak iz gradova. Sada će krenuti izdavanje na taj način.”

Javnosti se obratila i Alemka Markotić: “Postoje informacije da bi moglo biti benefita, ali nema jasnih informacija o tome. Kontinuirano se pojavljuju razne ideje što bi se moglo koristiti, pritisak je da se počnu koristiti biološki lijekovi, treba biti jako oprezan jer oni utječu na imunološki sustav. Nema novih novosti o cjepivu. Pojavljuju se informacije da postoji stigmatizacija oboljelih i ljudi u samoizolaciji. To se ne smije događati. Svi se mi možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava. Kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da mogu što prije ozdraviti. Kada se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale, oni su preboljeli, oni su praktički zaštićeni. Ne smijemo nikoga stigmatizirati, a oni koji su ozdravili nisu ni za koga opasnost.”

Komentari