U Hrvatskoj kreće docjepljivanje Modernom i Pfizerom!

82

Krajem ovog ili početkom idućeg tjedna u Hrvatskoj započinje docjepljivanje trećom dozom cjepiva Pfizer i Moderna, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je treću dozu Pfizera i Moderne.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, treća doza trebala bi se tretirati na dva načina, kao redovno cijepljenje i kao booster doza. Redovno cijepljenje odnosilo bi se na imunokompromitirane osobe, čiji imunosni sustav ne reagira dobro na razvoj antitijela. Te imunokompromitirane osobe bi se, dakle, cijepilo s trećom dozom, ali to se ne bi smatralo boosterom, nego redovnim cijepljenjem poput prve i druge doze. Booster doza odnosila bi se na sve punoljetne osobe koje bi se odlučile na cijepljenje. Naime, više istraživanja potvrdilo je da nakon šest mjeseci počinju opadati antitijela, odnosno razina antitijela nakon pola godine, slična je onoj nakon trio tjedna od prve doze.

Ipak, booster se ipak ne bi primao nakon šest mjeseci nego nakon osam ili devet mjeseci od primanja druge doze za osobe od 18 do 55 godina.

EMA je naime dala odobrenje i za booster dozu i za redovno cijepljenje za Pfizer, dok je za Modernu odobreno za cijepljenje, dok se za booster još uvijek čeka odluka, javlja Jutarnji list.

L.B.

Komentari