U Hrvatskoj i službeno potvrđen prvi slučaj omikron varijante koronavirusa

47

U Hrvatskoj je i službeno potvrđen prvi slučaj omikron varijante koronavirusa. Nova varijanta koronavirusa, omikron potvrđen je kod dva pacijenta iz Zagreba. Dva pacijenta kod kojih je potvrđen omikron su imala blage simptome, a obojica su cijepljeni. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak i epidemiolog Bernard Kaić kazali su kako nije potvrđeno tko im je prenio virus, no zna se da nisu bili u Južnoj Africi. 

Šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić rekao je da su oboljeli bili na poslovnom skupu na kojem su bili i stranci. Kontakti zaraženih su pod nadzorom, a moguće da je izvor upravo sa spomenutog poslovnog skupa, poručio je.

“Sada već imamo preko pola zemalja EU koje su objavile da imaju omikron soj, a isto tako i preko pola saveznih država SAD-a. Dakle, omikron je već širom svijeta, i mi imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron soj”, rekao je Capak.

U petak je Svjetska zdravstvena organizacija objavila kako je omikron potvrđen u 40-ak zemalja, no srećom, do sada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s omikronom. Proizvođači su najavili mogućnost prilagodbe cjepiva novom soju. “Itekako ima smisla booster doza, zaštita protiv delte je puno bolja nakon boostera nego nakon dvije doze. Ne znam koliko ima smisla unaprijeđeno cjepivo, pitanje je hoće li se uopće raditi posebno cjepivo za omikron ako nije dovoljno različit“, kazao je Kaić, prenosi Index.

L.B.

Komentari