U Hrvatskoj 102 zaraženih, preminuli muškarac u Istri bio je pozitivan na COVID-19

57

U Hrvatskoj su trenutno potvrđene 102 osobe zaražene koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. Jedna je osoba preminula u Puli. Potvrđeno je da je bila pozitivna na koronavirus, a uzrok smrti bit će poznat tijekom dana.

Od četvrtka u 0:01 na snazi su posebne mjere koje će vrijediti 30 dana, a kojima se zatvara čitav niz objekata i značajno ograničava mogućnost širenja virusa u populaciji.

Obavljeno je više od 1264 testiranja, a više od 12.519 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 9 zdravstvenih radnika. Prati se 760 kontakata, 79 osoba je u karanteni te 18 vozača.

Hrvatska je epidemiološka situacija jako dobra, u odnosu na susjedne pogođene zemlje, primjerice u Italiji je u posljednja 24 sata zaraženo 5000 novih osoba.

Od četvrtka u 0:01, stupio je na snagu čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

Zatvaraju se sve ne-esencijalne djelatnosti, sa svrhom da se, što je više moguće, zaštite osobe starije od 65 godina te kronično bolesni.
Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.
Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Postoji veliki niz uslužnih djelatnosti koje nisu zatvorene, osigurana je normalna opskrba. Teretni promet normalno funkcionira, kao i opskrbne linije. Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.

Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoa HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.
Od srijede, 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze. Sve informacije o posebnim mjerama možete pronaći ovdje.

Komentari