U Hrvatskoj 91 novozaraženih, preminula 1 osoba. Kako će izgledati vjenčanja?

29

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata evidentirano 91 nova zaraza koronavirusom, a broj trenutno aktivnih slučajeva je 978. Jedna osoba je preminula, a 100 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju. Troj pacijenata nalazi se na respiratoru. Do sada je ukupno u Hrvatskoj zabilježeno 3416 oboljelih osoba, 115 ih je preminulo, a 2323 ih se oporavilo. U samoizolaciji nalazi se 4410 osoba.

Ogulin se smatra novim žarištem koronavirusa, a na Kaportalu ističu: „U Karlovcu je jučer testirano 40 osoba, a jedan nalaz je stigao pozitivan. Riječ je o ženskoj osobi koja je bila kontakt ranije oboljele osobe. Danas će biti testirano 35 osoba.“ Od jučer, u Karlovačkoj županiji pristigla su 4 pozitivna nalaza na koronavirus.

Tri zaraze vezane su uz nedavno održano vjenčanje u Zadru, a voditelj službe epidemiologije u Zadru dr. Alan Medić je rekao: „Molim sve one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima da se jave svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi kako bi im se odredila mjera samoizolacije. Također molim sve ljude koji su bili na vjenčanju da se u idućim danima ponašaju odgovorno, što podrazumijeva izbjegavanje kretanja među ljudima, praćenje svog zdravstvenog stanja te ukoliko moraju izlaziti obavezno nošenje zaštitnih maskica.“ Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije i svadbe u Splitu još uvijek se očekuju rezultati osoba. Do jučer je zabilježeno 14 pozitivnih osoba koje se vezuju uz svadbu.

Beroš je istaknuo: „Od početaka ovog dijela vala pojavilo se nekoliko žarišta. Uz Đakovo i Zagreb veći broj oboljelih bilježimo u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji. U protekla dva tjedna susrećemo se s novim izazovima, unosu zaraze iz susjednih zemalja, povećanom broju zaraženih u noćnim klubovima i obiteljskim i ostalim okupljanjima. Hrvatska pokazuje kako je relativno normalno moguće živjeti s koronavirusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarske aktivnosti. No to zahtijeva dodatni oprez u ponašanju pojedinaca, povećanu pažnju oko higijene i dezinfekcije, fizičku udaljenost i odgovorno ponašanje u svakom trenutku.“ Što se tiče uvezenih slučajeva, najviše ih dolazi iz Srbije, točnije do sada ih je zabilježeno 30 obojlelih i 44 kontakata. Nadalje, tu je i Bosna i Hercegovina s 12 oboljelih i 10 kontakata u Hrvatskoj te Slovenija s 10 oboljelih i 5 kontakata.

Što se tiče mjera, Krunoslav Capak jutros je na Anteni Zagreb istaknuo: „Mi ćemo dati nove preporuke za organizaciju vjenčanja, okupljanja u ugostiteljskim objektima, catering, hotelima i tako dalje. Malo ćemo postrožiti, tj. morat će se precizno voditi poimenice prisutni gosti, njihov OIB, njihov broj mobitela. Tražit ćemo od organizatora da spriječi grljenje i ljubljenje što je na vjenčanjima jako teško, to mi je sasvim jasno. Mladoženji će biti dozvoljeno da poljubi mladu. Kateringu će biti dane upute da hranu ne služe na pladnjevima nego pojedinačno. O zabrani nismo nikada razgovarali, nego o ograničenju broja, ali on trenutno ostaje isti. I za ples ćemo dati neke preporuke. Mi vlakić ne bismo preporučili. Ljudi tada ubrzano dišu i pritom stvaraju kapljice koje se mogu prenositi.“

Brodsko-posavska županija naknadno nakon službenih objava Nacionalnog stožera civilne zaštite javila je o 12 novih slučajeva. Od 12 osoba, 11 su kontakti poznatih zaraženih osoba, a u Brodsko-posavskoj županiji ukupno je 57 aktivnih slučajeva zaraze.

Komentari