U Hrvatskoj 53 novooboljelih. Božinović: Prodavači ne smiju poslužiti kupce bez maske

28

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 53 nova slučaja, a broj trenutno aktivnih slučajeva je 1142. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osobe, a 4 pacijenta su na respiratoru. Do sada je ukupno zabilježeno 3775 oboljelih osoba od koronavirusa, 2514 osoba se oporavilo, a preminulo je 120 osoba.

Prisjetimo se, danas u ponoć stupila je mjera obaveza nošenja maski. Maske je potrebno mijenjati svaka 3 sata ukoliko je riječ o krirurškim, a platnene treba mijenjati 2-3 puta dnevno ovisno koliko se brzo maska navlaži. Djeca do 2 godine ne trebaju nositi maske.

Božinović je komentirao: „Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati… Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati. Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite. Mogu reći da vodimo brigu i o tome da nam turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna. u zadnjih 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku j e ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana…. Krenuo je i zračni promet.“

Komentari