U centru Zagreba urušio se dio zgrade – Kiparu Ivanu Kujundžiću uništen atelje, a on ostao živ sasvim slučajno

39
Izvor: Ivan Kujundžić Facebook

U Medulićevoj ulici 12 u Zagrebu urušio se dio zgrade, no srećom nitko nije ozlijeđen. Riječ je o dograđenom dijelu zgrade oštećene u zagrebačkom potresu lani u ožujku pokraj koje se već mjesecima obavljaju intenzivni građevinski radovi na susjednom objektu, javlja Jutarnji list. U urušenoj zgradi kipar Ivan Kujundžić ima atelje, a za Večernji list istaknuo je kako je živ ostao posve slučajno jer je prije urušavanja zgrade otišao na kavu. Video urušavanja možete pogledati ovdje.

Urušeni dio na katu ateljea koristila je i umjetnica Marina Šimunović Matanović. Ni nje nije bilo u ateljeu jer trenutačno boravi na Silbi.

“Tu su intenzivno radovi na gradilištu tri-četiri mjeseca. Doista moram priznati, u velikom djelu su oni rađeni po svim pravilima struke, no ovaj tu dio atelijera je bio jedan poseban, nadograđeni dio, o kojem se trebalo možda malo više voditi računa. Da li je bilo nekakvih propusta na gradilištu to će utvrditi inspekcija. Jučer sam ulazeći u ovaj prostor utvrdio velike diletacije, no nije bilo nikoga na gradilištu i mislio sam da se doista radi o nekom malom sporadičnom radu samog zemljišta, odnosno diletacije samog prostora. Jutros sam došao tu u atelijer, srećom da sam otišao na kavu jer sam u ovoj prostoriji radio i boravio. Sva sreća da sam izašao, nema žrtava na gradilištu i nitko nije ozlijeđen. Odmah sam se pojavio tu, zvali su me jer su mislili da sam nestao. Prostorija je cijelo vrijeme djelovala napuknuto, a to je dijelom i od potresa. Stradalo je nekoliko skulptura, to ćemo lako napraviti. Srećom, nisam ovdje držao puno stvari, stradala je veća kolekcija knjiga i jedna bista Franje Tuđmana u prirodnoj veličini, koju su od mene naručili iz Dugog Sela. Kad se sve zbroji, šteta je veća od 200.000 kuna. Važno je da nitko nije stradao. Ovdje sam se uselio prije godinu, a dio koji se urušio koristio sam kao radionu u kojoj sam obavljao grube radove. Netom prije urušavanja u posjet mi je neplanirano došao prijatelj i pozvao me na kavu. Da sam ostao unutra još samo 15 minuta, vjerojatno bih stradao“, kazao je Kujundžić za Večernji list.

228347945_3093766660845549_4695566999697356336_n
Izvor: Ivan Kujundžić Facebook

Komentari