Turistički potencijal Kraljevice – bogata povijest, kulturna baština, tradicija brodogradnje

149

Kraljevica ima bogatu povijest i kulturnu baštinu koja se može valorizirati u turističke svrhe, velikane Zrinske i Frankopane, tradiciju brodogradnje koja je ovdje još uvijek prisutna. Ovdje su i veliki potencijali za razvoj zdravstvenog turizma, a geografski položaj Kraljevice, blizu zračne luke na Krku koja bilježi konstantan rast u prometu putnika, sigurno će doprinijeti da se ovaj grad dodatno turistički pozicionira. Želimo pozicionirati Hrvatsku kao aviodestinaciju i upravo zato ulažemo 30 milijuna kuna kako bi privukli goste iz čitavog svijeta”, kazao je prilikom posjete Kraljevici ministar trizma Gari Cappelli , koji je ondje boravio na dan velike utakmice Hrvatske s Engleskom. Sastao s gradonačelnikom Kraljevice Daliborom Čandrlićem, direktorom Turističke zajednice grada Kraljevice Robijem Krulićem, te zajmenicom gradonačelnika Paulom Vučković s kojima je razgovarao o razvojnim projektima i dosadašnjim turističkim rezultatima.

Ministarstvo turizma tijekom protekle dvije godine u Primorsko-goranskoj županiji godine sufinanciralo je projekte ukupne vrijednosti preko 12 milijuna kuna.

Kulturna ruta “Putovima Frankopana”

Ministar Cappelli obišao je posjetiteljski centar kulturne rute ‘Putovima Frankopana’ u dvorcu Nova Kraljevica. Projekt “Putovima Frankopana” pokrenut je s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine te stvaranjem mreže inovativnih i visoko doživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana, a sama kulturna ruta “Putovima Frankopana” vodi kroz čak 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa od Krka, Vinodola do Gorskoga kotara. Za svoga boravka u Kraljevici ministar Cappelli je obišao kamp Oštro koji je 2010. i 2011. godine u cjelosti uređen te hotelsko naselje Uvalu Scott u uvali Dubno.

“Grad Kraljevica kreće s projektom “Putevima Frankopana”, odnosno obnovom dvorca Frankopan s okolišem, dvorca koji je svjedočanstvo opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima i vrijedna kulturna baština. Uređenjem dvorca dobit će se dodatna vrijednost i u turističkom smislu. Imamo namjeru prijaviti uređenje plaža na natječaj Ministarstava turizma te bismo dobivenim sredstvima također učinili pomak u tom smislu. Obišli smo s ministrom važnije turističke točke kako bi ministar dobio sliku i informacije sa terena. Veselim se unaprijed i nadam se da će se naša uspješna suradnja s  ministarstvom turizma nastaviti i u buduće.“; izjavio je gradonačelnik Kraljevice Čandrlić.

Prema podacima iz sustava eVisitor grad Kraljevicu od početka godine posjetilo je oko 16 tisuća gostiju koji su ostvarili 59 tisuća noćenja što predstavlja rast od 10 posto u dolascima, te 15 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Pri tome su najveći broj noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Češke, Austrije i Litve.

Komentari