Turističke brojke u Rijeci i dalje ruše rekorde: Turistički promet u srpnju za 28% veći u odnosu na rekordnu 2019. godinu

132
rijeka

Kako bi zaključili da je turistička sezona u Rijeci u punom zamahu dovoljno je prošetati Korzom, ući u neku od trgovina u centru grada ili pokušati pronaći mjesto na terasi kafića nadomak riječke rive ili u sjeni znamenitosti Starog grada.

Živahan žamor u svakom trenutku ispunjava grad

I bez da zavirimo u statističke podatke, živahan žamor koji u svatko doba dana ispunjava grad, a u kojem se isprepliću najrazličitiji svjetski jezici, trgovci i ugostitelji koji već automatizmom dočekuju goste pozdravljajući ih na engleskom, jasan su znak da je turista u gradu sve više.

U istraživanju grada možemo ih susresti na svakom koraku i teško ćete proći Rijekom, a da ne uočite bar jednu turističku grupu s vodičem u organiziranom razgledavanju.

Konkretne brojke i u srpnju obaraju rekorde te je tako u Rijeci ostvareno 32.690 dolazaka i sveukupno 112.891 turističkih noćenja. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine dolazaka je 45% više, a u odnosu na srpanj do sada turistički najuspješnije 2019. godine porast iznosi 17%. Noćenja je u odnosu na prošli srpanj 46 % posto više te 28% više nego u srpnju 2019. godine.

Zbrajajući turističke rezultate od početka godine, ona je drastično pretekla prošlu u istom razdoblju, točnije za 114% u dolascima i 95% po broju noćenja, a u odnosu na isti period 2019. također je vidljiv značajan porast od 7% u dolascima i 21% u noćenjima.

Rijeka je u srpnju zabilježila najveći porast turističkih dolazaka na Kvarneru

Ovim dojmljivim brojkama najviše doprinose strani turisti koji su u srpnju ostvarili čak 93% svih dolazaka i  95% od ukupnog broja noćenja. Najviše su noćenja ostvarili državljani Njemačke, Poljske, Češke i Italije.

Rijeka je u srpnju zabilježila najveći porast turističkih dolazaka na Kvarneru u odnosu na isti mjesec prošle godine, a kumulativno gledajući rezultate od početka 2022. godine, Rijeka ostvaruje najbolje rezultate u odnosu na 2021. te najveći rast u broju noćenja u usporedbi s rekordnom 2019. godinom.

Da Rijeka posljednjih godina postaje sve privlačnija turistička destinacija dokazuje i konstantan porast prosječne duljine boravka koja je u srpnju iznosila 3,5 dana za strane te 2,7 dana za domaće turiste.

Rijeku je u srpnju posjetilo i gotovo 10.000 gostiju s kruzera

Kad ovim brojkama pridodamo sve one goste koji su posjetili Rijeku, ali nisu noćili na području grada, definitivno možemo reći da napori dionika destinacije i značajna ulaganja u turizam pokazuju odlične rezultate i da je Rijeka postala nezaobilazna stanica na turističkoj karti šire regije.

Rijeku je tako u srpnju posjetilo i gotovo 10.000 gostiju s kruzera, od kojih je većina provela dan u obilasku najpoznatijih atrakcija, trgovina i kafića, otkrivanju riječkih plaža i grada u koji će se lako moguće neki od njih ponovno vratiti.

Uz bogate kulturne programe, koncerte, događanja i ponudu na riječkim plažama, Rijeka postaje sve konkurentnija i među mnogo poznatijim ljetnim destinacijama, a da u njoj svatko može pronaći sadržaje po svom ukusu još jednom dokazuje i najnovija turistička statistika.

L.B.

Komentari