Trudnice iz Rijeke i PGŽ-a udružile se u borbi za pratnju na porodu

29

Na društvenim mrežama osnovana je grupa „Trudnice iz Rijeke i PGŽ-a – pratnja na porodu“ u namjeri da se ukine zabrana pratnje pri porodu. Podsjetimo, KBC Rijeka donio je ovu mjeru početkom tjedna. Iz KBC-a Rijeka kazali su: „Zbog trenutačne nepovoljne epidemiološke situacije u Primorsko-goranskog županiji te potrebe zaštite bolničkog sustava i provođenja nužnih epidemioloških mjera za zaštitu rodilja i novorođenčadi, privremeno je obustavljena mogućnost prisustvovanja pratnje na porodu. Padom broja zaraženih u sljedećem razdoblju, očekuje se da će prisustvovanje pratnje na porodu ponovno biti omogućeno.“

Žene koje su blizu termina poroda većinski žele prisustvo partnera u tom trenutku, a motivaciju za pokretanje grupe iskazala je jedna od administratorica grupe koja je napisala: „Drage trudnice i buduće mame,

Ponukana uspjehom trudnica iz Međimurske županije koje su se slanjem mailova na sve “bitne” adrese sredinom listopada izborile za povratak pratnje na porodu u ŽB Čakovec, predlažem da učinimo isto i izborimo se za svoja prava. Smatram kako ovakva mjera nije opravdana niti razmjerna opasnosti koju pratnja na porodu predstavlja za zdravstveni sustav. Molim sve zainteresirane trudnice i buduće tate da pošalju mail sa molbom za vraćanje pratnje na porod na sljedeće adrese: stozer.civilna@pgz.hr; stozer.cz@rijeka.hr; ginekologija@kbc-rijeka.hr; ravnateljstvo@kbc-rijeka.hr; pitajtenas@miz.hr

(u privitku stavljam tekst koji sam poslala, ali vi i vaše pratnje jednostavno napišite svoje molbe/želje kako ne bismo slali hrpu identičnih mailova koji će završiti u spamu). Također, ako imate ideju na koju bi još adresu bilo dobro poslati e-mail, molim vas da napišete. Naime, nisam sigurna tko je odgovoran za ovu odluku, ali pretpostavljam da je neki od lokalnih stožera budući da je primjerice u Puli pratnja i dalje dozvoljena. Sastavit ću i peticiju, ali obzirom da će za nju trebati dani, možda i tjedni dok ju potpiše veći broj ljudi, smatram kako je učinkovitije slanje mailova kako bi se cilj postigao u što kraćem roku i kako bi se što manje trudnica zakinulo u međuvremenu. Hvala i sretno nam svima.“

Ujedno, mame PGŽ-a poslale su i pismo KBC-u Rijeka koje prenosimo u nastavku:

“Poštovani,

Odluka o ponovnom ukidanju pratnje na porodu u KBC Rijeka ražalostila je i uznemirila mnoge trudnice i majke Primorsko-goranske županije.

Prije svega, smatramo vrlo neozbiljnim što ista nigdje nije službeno objavljena niti medijski popraćena već se usmeno i putem društvenih mjera širi među trudnicama i stvara im dodatni nemir i stres.

Razumijemo vašu zabrinutost s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ali jednako tako skrećemo pozornost na to da pratnja na porodu ne predstavlja toliku opasnost ili prijetnju za njezino pogoršanje u odnosu na umjerenost mjera u ostalim segmentima društva. Naime, nije jasno kako će upravo izostanak pratnje (supruga trudnice koji s njom živi u zajedničkom kućanstvu) bitno poboljšati epidemiološku situaciju, dok se istovremeno život u našoj županiji i ostatku države gotovo normalno odvija!

Teško je prihvatiti kako će upravo ova mjera usporiti širenje zaraze dok se neometano održava nastava, svadbe, krštenja, mise, kino projekcije i predstave, a shopping centri i ugostiteljski objekti su i dalje otvoreni.

Nadalje, niti jedna država članica EU (i šire) u prvom valu, a niti u ovom trenutku nije zabranila pratnju na porodu, iako smo svi upoznati s činjenicom koliko su striktne mjere ostalih država i koliki broj tih država se nalazi u lockdownu.

U potpunosti nam je jasno kako se pokušava zaštiti zdravstveni sustav, međutim, riječ je o trudnicama – skupini društva koja je je s obzirom na svoje stanje vjerojatno najopreznija po pitanju svih preporučenih mjera i kao takva ne predstavlja opasnost razmjernu ovakvoj zabrani. Naime, polazimo od pretpostavke kako je manje vjerojatno da će se liječnik ili primalja zaraziti upravo u rađaoni od pratnje koja poštuje sve mjere (nosi masku, zaštitno odijelo, a ukoliko je potrebno i omogući mu se tzv. brzi test uz novčanu naknadu), a ne na misi, čekajući u redu u trgovini, tijekom predstave ili u javnom prijevozu.

Vjerujemo kako ste upoznati sa dobrobitima koje pratnja na porodu nosi trudnicama i u normalnim okolnostima, a možete samo zamisliti kolika je njezina uloga u ovakvim vremenima gdje žene u najosjetljivijem razdoblju 9 mjeseci proživljavaju u strahu od virusa, gdje svaki odlazak na pregled ili u trgovinu predstavlja prijetnju od zaraze, gdje je većina tečajeva prorijeđena ili u potpunosti ukinuta, a očevima su uskraćene mogućnosti prisustva na pregledu ili posjete svojim trudnicama u bolnici, od kojih neke ondje provedu i po nekoliko mjeseci zbog raznih komplikacija.

Naš je cilj da trudnicama i budućim očevima, uz poštivanje svih potrebnih mjera, omogućite pratnju na porodu, osobito imajući na umu kako nije poznato da je igdje u svijetu rađaona bila žarište zaraze virusom, niti će to biti ukoliko se budu poštivala pravila struke.

Nadamo se da se nećete oglušiti na našu molbu i da ćete majkama vratiti dostojanstven porod uz emocionalnu podršku partnera te omogućiti očevima da prisustvuju najljepšem trenutku u životu. Konačno, riječ je o trenutku koji se može dogoditi samo jednom i koji, za razliku od i dalje dozvoljenih javnih okupljanja, vjenčanja i slično, nije moguće odgoditi ili ponoviti u neko bolje vrijeme.

Rodilje trebaju vašu i podršku pratnje!

Nadamo se brzom i pozitivnom odgovoru.

S osobitim poštovanjem,

Mame PGŽ”

Komentari