Troznamenkasti broj oboljelih u Hrvatskoj, 2 osobe su preminule. Donesene nove mjere

30

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata čak 116 novooboljelih, a 2 osobe su preminule. Trenutno je 1038 aktivnih slučajeva koronavirusa. Ukupno je do sada zabilježeno 3532 zaraza, 117 osoba je preminulo, a 2323 se oporavilo. U samoizolaciji se nalazi 4608. U bolnicama se nalazi ukupno 104 osoba, a 4 pacijenta na respiratoru.

Donesene su i nove mjere. Odluku o nužnim mjerama moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Žarišta koronavirusa zabilježena su diljem zemlje, a zaraze se najčešće prenose na okupljanjima. Na proslavi diplome u Kutini zaraženo je 15 osoba i 4 člana benda. U Zadru se 12 zaraženih veže uz svadbu.

U Zagrebu se kod 13 osoba ne zna izvor zaraze.

Beroš je nakon sastanka Vladinog zdravstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa kazao: “Jasno je da okupljanja uzrokuju povećani broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo, da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bismo bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana.” 

Ujedno, Beroš je dodao da će se donijeti i nove upute oko korištenja maski u ugostiteljstvu i trgovinama budući da je procijenjeno da su te djelatnosti najveći rizik za zarazu. Što se tiče turista, svi sa simptomima bit će smješteni u zdravstvene ustanove, a oni koji nemaju simptome bit će u samoizolaciji ili će se njihov slučaj riješiti u kontekstu bilateralnih dogovora s matičnom državom.

Beroš je komentirao i pitanje novinara o posjetu roditelja bolesnoj djeci: „Treba razgraničiti boravak roditelja sa teško oboljelom djecom koji nikad nije zabranjen. Roditelji te djece kada je to moguće će i dalje boraviti sa svojom djecom. Tu je riječ samo o posjetama koje su se u određenim županijama ukinute zbog epidemiološke situacije. Ekspertna skupina je našla jedan zadovoljavajući model za to.“

Komentari