Trojezične ploče Rijeka/Fiume ipak uskoro na ulazima u grad Rijeku

64
Foto: Arhiva

Od početne ideje, preko projekta EPK kada je trebalo biti provedeno postavljanje dvojezičnih ploča, prošlo je dosta vremena. A ona dobro poznata izreka kaže “Tko čeka, taj i dočeka”. Čak se raspravljano i da se postave trojezične ploče na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Sada, čini se da će Rijeka konačno dočekati realizaciju i postavljanje trojezičnih ploča na ulazima u grad Rijeku. 

S pitanjem kada će se konačno postaviti trojezične ploče, portal Fiuman obratio se Gradskoj upravi, koja je odgovorila sljedeće:“Projekt postavljanja trojezičnih panoa na kojima će i titula Europska prijestolnica kulture i ime grada biti napisano na tri jezika – hrvatskom, talijanskom i engleskom, a talijanska verzija uključit će i talijanski naziv grada odnosno naziv Fiume i dalje je aktualan.

Podsjećamo, postavljanje trojezičnih panoa bilo je planirano tijekom proljeća 2020.  godine, nakon otvorenja EPK, no u lockdownu koji je ubrzo uslijedio i doveo u pitanje održavanje EPK, projekt  je privremeno zaustavljen.  Nakon lockdowna EPK se nastavio i u tom su trenutku svi kapaciteti bili su preusmjereni u realizaciju programa koji su se održavali tijekom ljeta u sklopu Europske prijestolnice kulture. Projekt trojezičnih ploča tako je ponovo je aktualiziran na jesen 2020. godine, no ubrzo je opet privremeno zaustavljen zbog  novog vala pandemije koji je uslijedio i trajao do proljeća prošle godine, odnosno do završetka EPK.

Realizacija postavljanja trojezičnih ploča planira se tijekom narednog perioda, s time da će projekt biti prilagođen činjenici da se realizira po završetku EPK te će trojezične ploče biti postavljene kao trajno nasljeđe Europske prijestolnice kulture”, poručili su iz Gradske uprave za portal Fiuman.

L.B.

Komentari