Tri restorana na Kvarneru i dalje ponosni nositelji prestižne Michelinove zvjezdice

112

Objavljen je novi Michelinov vodič, a svi hrvatski restorani koji su bili nositelji prestižne Michelinove zvjezdice su je i zadržali.

Michelinovu zvjezdicu imaju:

  • Pelegrini (Šibenik),
  • 360º (Dubrovnik)
  • Monte (Rovinj)
  • Noel (Zagreb)
  • Draga di Lovrana (Lovran)
  • Boškinac (Novalja)
  • LD Terrace (Korčula)
  • Nebo (Rijeka)
  • Alfred Keller (Mali Lošinj)
  • Agli Amici (Rovinj).

Uz ovih 10 restorana Hrvatska ima dva restorana koja nose Michelin Green star. Riječ je o restoranima Zinfandel’s u Zagrebu i Konoba Mate na Korčuli.

Uz ove zvjezdice na listu Bib Gourmand uvršten je i restoran Šug u Splitu, a ovu oznaku sada ima 12 restorana, dok 62 restorana imaju preporuku gastronomskog vodiča.

Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih MICHELINOVIH oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner MICHELINA i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Uzimajući u obzir da su hrana i piće na globalnom turističkom tržištu među glavnim motivima putovanja, u našoj novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. identificiran je veliki potencijal za iskorištavanje sinergija i daljnji planski razvoj na području eno-gastronomije, koju želimo temeljiti na autentičnoj ponudi hrane i pića. Kroz vrhunsku gastronomiju turisti dobivaju nezaboravan doživljaj destinacije, a konzumiranjem lokalnih namirnica podupiru se domaći proizvođači. Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuirano rade na kvaliteti. Hrvatsku naši vrhunski chefovi svojim uspjesima upisuju na gastronomsku kartu svijeta i na tome im čestitam“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje MICHELIN zvjezdica”, objasnio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča. „Iz godine u godinu bilježimo sve veću predanost vaših restorana i profesionalaca održivijoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji čine hrvatsko kulinarsko nasljeđe ponosnim”, zaključio je Poullennec.

L.B.

Komentari