Trenutno stanje koronavirusa u Hrvatskoj: Danas 77 slučajeva više nego jučer

26

Od jučer u 13 sati zabilježeno je 77 novih bolesnika. Ukupno je sada 790 zaraženih koronavirusom, a broj izliječenih je 67 što je 12 više nego jučer, ističe ministar zdravstva Vili Beroš. Na respiratoru je 27 oboljelih, a testirano je 6 404 uzoraka.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ističe: „Ovakvo stanje možemo zavaliti zajedničkim naporima svih u zdravstvu, stožera i građana. Većina građana se pridržava mjera. U toj našoj zajedničkoj borbi ponekad se dogodi da imamo poneku slabu kariku. Ima onaj jedan manji dio koji se ne pridržava i krši mjere. Svaki dan se izvještava o onima koji krše izolaciju. Ima i onih koji su sami sebe stavili u samozolaciju. Ponekad je potrebno i osigurati provođenje tih mjera. To radi policija, ja bih pohvalio policiju jer mislim da ona to radi odlično. Ponekad se nas pita da komentiramo neke situacije… Naš doktor Karić iznio je jednu prestrogu ocjenu postupanja policije a da nije znao priču s obje strane. Policija ponekad mora upozoriti i postupati, provesti mjere nadzora… To je potrebno jer neki se ne drže tih mjera i mora ih se podsjetiti na mjere jer je to u interesu svih nas.

Mi smo uložili silan trud u to da balansirano donesemo ove mjere. Bez namjere da kršimo ljudska prava i prava naših građana. Mi smo često od strane vas medija upitani za naše brojčane procjene… Kad će prestati sve, koliko će biti oboljelih… Nitko to ne može reći. Svaka brojka je nezahvalna. Možemo uzeti nečiji model, ali kod nas je situacija drugačija. Ja sam jučer iznio svoju osobnu procjenu. To se može pokazati jako pogrešno. Ja sam spomenuo taj početak lipnja, shvatite da je to isključivo procjena nas nekoliko koja ovisi o puno toga. Nekako smo prema svim pokazateljima mislili da bi moglo doći do nekih izmjena početkom lipnja, a ne da će te mjere biti na snazi do 1. 6.“

Do sada je evidentirano 3 479 dojava o kršenju propisane mjere samoizolacije, a provjerama je utvrđeno da je 928 osoba prekršilo mjeru samoizolacije.

Tijekom današnjeg dana doći će i do preraspodijele zaštitne opreme.

Što se tiče svjetskih podataka o koronavirusu, oboljelo je 735 336 osoba, izliječeno je njih 156 137, a preminulo 34 818 osoba.

Komentari