Treća sreća? Kineska poduzetnica Jiang Yu posjetila Kumrovec, bivšu Političku školu želi preurediti u turističko-rekreativni centar

46
Schreenshot/zagorje.com

Kineska poduzetnica Jiang Yu, unuka Mao Ce Tungova brata, mogla bi za 12 milijuna kuna kupiti bivšu Političku školu u Kumrovcu, sagrađenu 1981. godine.

Zgrada je do raspada Saveza komunista 1990. godine korištena za “političko obrazovanje”, a nakon osamostaljenja objekt preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova, potom i Ministarstvo obrane. Krajem 1991. godine ondje su bili smješteni prognanici iz Vukovara.

škola kumrovec
Bivša politička škola u Kumrovcu

Kineska poduzetnica Jiang Yu u srijedu je posjetila Kumrovec i razgledala derutni objekt koji danas nosi ime hotel „Zagorje“.

Ovo je peti pokušaj prodaje, a koliko je gospođa Yu, kako je u Kumrovcu zovu, najizglednija kandidatkinja za kupnju toga zapuštenog zdanja, možda je prerano reći, jer niti u trećem posjetu kumrovečkom kraju, Jiang Yu nije jasno potvrdila hoće li zaista kupiti objekt od približno 8.500 kvadratnih metara u kojem se nalazi nekoliko dvorana, 145 soba, pet kuhinja, ambulanta, sportska dvorana i atomsko sklonište. Jiang Yu izrazila je namjeru preurediti objekt u turističko-rekreativni centar i uložiti 20 milijuna kuna. Uoči dolaska poduzetnice Jiang Yu u Kumrovec Komunalno poduzeće Općine Klanjac krenulo je u brzinsko čišćenje objekta.

Jiang Yu je za posjeta Kumrovcu istakla kako u općini vidi veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma, dodavši kako poštuje ovdašnju kulturu i povijest te da ovo mjesto u njoj budi snažne emocije. Ipak, što se ulaganja tiče, kazala je kako njezin tim procjenjuje stanje i razloge za i protiv investiranja. Na koju će stranu prevagnuti, tek treba vidjeti.

Jiang Yu je navodno zainteresirana i za gradnju još jednog objekta u nastavku bivše političke škole, a zanima je i kupnja spomen doma u Kumrovcu, čija je  vrijednost procijenjena na 15 milijuna kuna, Titove rezidencije, mjesnog nogometnog stadiona, pa čak i pristup geotermalnim izvorima, potvrdio je  načelnik Kumrovca Robert Šplajt.
Ideja poduzetnice Jiang Yu je sve pretvoriti u veliki turistički kompleks čije bi središte bio lik Josipa Broza Tita.

Jiang Yu je osnivačica, većinska vlasnica i direktorica pekinške kompanije Z-Runa WellTon Industry CO., LTD, koja se bavi ulaganjima, građevinom, trgovinom, prehrambenom industrijom, proizvodnjom, poljoprivredom, kulturom, zaštitom okoliša, rudarstvom, zdravstvenim uslugama, nekretninama, energetikom, financijama i logistikom. Značajan je igrač u razvoju pilot-projekta 13 zona slobodne trgovine u Kini, uključujući Šangaj i Guangdong. Kroz inicijativu ‘Jedan pojas, jedan put’, koja je pokrenuta 2013., Z-Run poslovno surađuje sa zonama slobodne trgovine u 23 države i regije, među kojima s 16 zemalja srednje i istočne Europe

 

.

 

Komentari