Travanj u veljači, veljača u travnju?

122
oblaci sunce

Proteklih dana u Istri i na Kvarneru svjedočimo travanjskom vremenu. Duž zapadne i južne obale poluotoka uglavnom dominira morska magla, dok u unutrašnjosti poluotoka vlada pravo proljeće uz temperature zraka do 20 °C, donosi IstraMet.

Usprkos nešto svježijim noćima, prosječne dnevne temperature zraka u Pazinu dosegle su travanjske vrijednosti. U drugim dijelovima središnje Istre koji nisu smješteni u kotlini, to je još izraženije.

Zahvaljujući anticikloni, relativno hladnom moru i izostanku jače cirkulacije zraka, na moru sjevernog Jadrana razvila se morska magla koja će u idućim danima zbog bure vjerojatno biti rjeđa pojava.

Ako ste pomislili da nam nakon ove topline i anticiklone stiže posljednji ugriz zime, imamo loše vijesti. Krajem tjedna sve je izglednija jaka južina, koja nam stiže kao posljedica nove, žešće aktivacije ciklona na Atlantiku.

Prodor vlažnog zraka prema Genovi tijekom petka i subote mogao bi kulminirati razvojem Genovske ciklone jesenskog tipa, što bi moglo rezultirati jakim i olujnim jugom, a zatim i obilnom kišom.

Ništa zimsko nema na vidiku, a nakon travnja u veljači, ne možemo ne se zapitati stiže li nam možda veljača u travnju, kao zloglasne 2021. godine.

Komentari