“To su perverzije i neukusna golotinja”: HDZ-ova koalicija želi zabraniti festival burleske i kabareta na Cresu

165
fringe festival cres
Izvor: Instagram Screenshot

U četvrtak, 29. veljače sazvana je 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Cresa na kojoj će se raspravljati, među ostalim, i o Fringe festivalu na Cresu koji će se održati od 20. do 29. svibnja.

Festival okuplja umjetnike iz burleske, cirkusa i kabarea iz raznih krajeva svijeta, koji nastupaju na otvorenim terasama restorana i kafića u Cresu. No, Klub vijećnika HDZ – Hrast – Hrvatski suverenisti predložio je da se Fringe festival zabrani na javnim površinama Grada Cresa, odnosno u svim objektima u vlasništvu grada te trgovačkim društvima u (su)vlasništvu grada.

“Ovaj je festival sveprisutan i vidljiv ne samo korisnicima ugostiteljskih objekata već i svim prolaznicima, starijima, a i onim mlađima i to je ono što predstavlja najveći problem: dostupnost jednog takvog neumjesnog sadržaja našoj djeci. Ti sadržaji su neprimjereni plesni performansi praćeni neukusnom golotinjom (npr. plesačica u tangama i s cvjetićima na bradavicama) i povicima upitnog morala koji se održavaju u neprikladnim terminima usred bijela dana dok se djeca vraćaju s plaže, idu s roditeljima ili prijateljima na sladoled ili do trampolina. Upravo zbog nemogućnosti izbjegavanja Festivala jer se radi o javnim prostorima dostupnima svim prolaznicima, a koji svojim sadržajima i načinom izvedbe izaziva negodovanje pa i zgražanje velikog dijela naših sugrađana, ali i gostiju (turista), osjetili smo se dužnima predložiti Gradonačelniku i Gradskom vijeću da raspravom pokušaju donijeti odluku je li održavanje ovakve vrste festivala ono što je Cresu zaista potrebno i želimo li svoju turističku ponudu temeljiti na jednom ovakvom sadržaju?

Želimo li da djeca u jednom gradu – Prijatelju djece budu izložena jednom ovakvom programu punom vulgarnosti i perverzije? Pomicanje termina održavanja u kasnije sate što se uradilo lani nije rješenje. Zašto djeca ne bi nakon 21 h, recimo prošetala sa svojim roditeljima do centra grada? Nije zanemarivo ni to što svoje nezadovoljstvo i neshvaćanje za potrebom ovakvih sadržaja iskazuju i naši gosti (turisti) koji se žale na buku koju izvođači svojim povicima i glazbom, a onda i reakcijama gledatelja uzrokuju do kasno u noć”, navodi se u prijedlogu zabrane.

Komentari