“To je ideja naših baka” – Prvi dubrovački župan i otorinolaringolog pisao Berošu o lijeku za Covid-19

44

Dok Alemka Markotić i njezin tim u Klinici za infektivne bolesti analiziraju načine koji bi pomogli u smanjenju mogućnosti zaraze koronavirusom slanom morskom vodom, čini se kako rješenje ima prvi dubrovački župan i otorinolaringolog Jure Brkić. Jure Brkić je gostovao u RTL-u Danas gdje je kazao kako je još u ožujku o svojoj metodi pisao ministru zdravstva Berošu da razmotri tu metodu.

Za RTL Danas Jure Brkić kazao je kako još nije dobio Berošev odgovor: „Pretpostavljam da ih to nije zanimalo i da im nije bilo interesantno i da to uopće nisu uzeli u proceduru razmišljanja i promislili koliko je taj moj prijedlog realan i koliko od njega ima i može biti koristi. A ja imam dokaz da je ministar preko meni poznate osobe dobio pismo i da je odgovorio da se zahvaljuje i da će pismo dati struci.”

O čemu se točno radi, Brkić opisuje za RTL Danas: „To je ideja naših baka. Naše bake su viroze rješavale inhalacijom, odnosno parili su se nad vrućom parom. Djeca bi se inhalirala i vidjele su da to pomaže. Da je vrijeme bolesti skraćeno, da su djeca življa… Ako znamo koja su ulazna vrata virusa, a to je sluznica usta, sluznica nosa i sluznica oka. Ne može biti povoljnije da možemo na tu sluznicu djelovati. I ako se tvrdi da ovi drugi virusi ugibaju nakon 60 stupnjeva, da ih vlažnost veća od 70 posto također uništava. Pretpostavljam da je i ovaj prirodni pa se prirodno ponaša. Osim ako je umjetni pa su mu ugradili neke termoregulatore pa je možda temperatura podignuta. Ako inhalacijom vodene pare – dvije litre vode, šaka morske soli i šaka vrijesta, pustite da uzavre, stavite ručnik na glavu i dobro se paziti da vas para ne opeče. I inhalirate se dok je voda topla.“

Komentari