Tko su glavni krivci za lošu poslijeratnu obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji? Evo popisa!

38
Foto: Ana Rendić

Premijer Andrej Plenković otvorio je sjednicu Vlade podatkom da je u Hrvatskoj od 28. prosinca do danas bilo više od 800 potresa. „Do sada je od prvog potresa 28. prosinca bilo 849 potresa, 11 iznad četiri stupnja po Richteru, i tri magnitude veće od pet. Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane. Zahvaljujem svima koji pomažu našim sugrađanima. Svim volonterima i onima koji su donirali kućice. Osigurava se intenzivno cijepljenje s obzirom na okolnosti i teže pridržavanje mjera u ovim okolnostima. Nastavak školske godine, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji, ovisit će od škole do škole s obzirom na razmjere štete. Vlada je osigurala i jednokratnu pomoć za sve na potresom pogođenom području, 2500 za samce, a 3500 kuna za obitelji. Do sada je podneseno više od 14.0000 zahtjeva, a isplaćeno 10.5 milijuna kuna, a bit će za tu mjeru isplaćeno 50 milijuna kuna. Radi se i na očuvanju radnih mjesta.“ Ujedno, iznio je podatak da je na području Sisačko-moslavačke županije do sada evidentirano 41 500 šteta.

Premijer Plenković kazao je kako je Vlada odlučila o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, u sklopu kojeg će proširiti njegovu primjenu i na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju. “Kada je riječ o koracima koji idu dalje, vlada je intenzivno radila o pripremi zakonskog okvira. Odlučili smo na izmjene i dopune Zakona o obnovi, širimo polje primjene na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju. Još nemamo precizne razmjere šteta, bit će poznato kroz neko vrijeme. Ovim zakonom posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, dostavu privremenih pokretnih objekata, jedinice u državnom vlasništvu”, prenosi Index.

Također, premijer Plenković osvrnuo se na cijepljenje i rekao da se očekuje da se do travnja procijepi većina stanovništva: “Što se tiče pandemije, želim kazati da smo nakon mjera krajem studenog i uz veliku odgovornost građana, uspjeli osigurati pozitivan trend, Hrvatska ima najveći dvotjedni pad u EU. Do sada je cijepljeno 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva od Pfizera i Moderne. Dodatno smo uzeli milijun Moderninog cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oxfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku. Tako se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja”.

Plenković je najavio i kako se popis o projektima, izvođačima i nadzoru radova na poslijeratnoj obnovi na području Sisačko-moslavačke županije može učiniti javno dostupnim svima: “Ja sam jučer dao nalog državnom tajniku u Državnom središnjem uredu za obnovu da se taj popis sistematizira i učini dostupnim javnosti. Ne vidim zapreku da to ne bude dostupno javnosti. Tek treba utvrditi broj oštećenih zgrada i povezati to s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata.” Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je popis, a možete ga pronaći ovdje.

Ministar Darko Horvat kazao je: “Hrvatska na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Pravila iz ovog Zakona primjenjivati će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona. Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja u potpunosti izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove”, prenosi Index

Komentari