Jučer je u Ministarstvu državne imovine potpisan Ugovor o dodijeli na korištenje, kojim Ministarstvo državne imovine Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera dodjeljuje na korištenje Vilu Izvor.

Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 29 milijuna kuna, a ugovorom se nekretnina koja ima status kulturnog dobra dodjeljuje bez naknade za smještaj znanstveno – edukacijskog centra, dakle neće biti korištena u komercijalne svrhe što su mnogi priželjkivali.

„Ovo je jedan od važnijih dana od kada sam ministar zaštite okoliša i energetike. Vila Izvor kao kulturno dobro nakon dugo godina derutnosti i zapuštenosti, današnjim danom promijenit će svoj izgled i svrhu. Rješenje ovog problema s kojim smo bili suočeni od 2000. godine je nešto što nas sve skupa može veseliti“, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Vila Izvor dugo je godina zapuštena, a od 2010. godine opustošenu i vandalizmom oštećena. Prijašnja namjena Vile Izvor bila je potpuno nesvrhovita. “Sa svakog racionalnog gledišta ona je bila beskorisna, za dokoličarenje. Ona je bila sklonište od naroda. Od danas Vila postaje centar za edukaciju i znanstveno djelovanje mladih i mjesto međunarodnih susreta“, zaključuju potpisnici Ugovora od kojeg se nakon brojnih neispunjenih obećanja mnogo očekuje.