The Guardian piše: “Hrvatska policija optužena za “bolesne” napade na migrante na Balkanu”

70
Foto: Dansko vijeće za izbjeglice

“Ljudi na balkanskom migracijskom tragu navodno su bičevani, opljačkani i u jednom slučaju, seksualno zlostavljani od strane pripadnika hrvatske policije. Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) dokumentiralo je niz brutalnih odbijanja na bosansko-hrvatskoj granici u kojima su sudjelovali deseci azilanata između 12. i 16. listopada.” Ovom rečenicom započinje uvodni dio članka portala The Guardian, koji je uspio probaviti i fotografije te medicinske izvještaje kao potkrijepu.

“Svjedočenja prikupljena od žrtava odvraćanja užasavaju”, rekla je Charlotte Slente za The Guardian. “Više od 75 osoba u jednom tjednu svi su neovisno prijavili nečovječno postupanje, divljanje i čak seksualno zlostavljanje.” Kako izvještava The Guardian, ova nedjela dogodila su se na hrvatskom teritoriju na granici Velika Kladuša u Bosni u blizini Šiljkovače, šatorastog šumskog naselja s oko 700 migranata.

“Sve osobe s kojima je DRC razgovarao zadobile su vidljive ozljede od premlaćivanja (modrice i posjekotine), kao rezultat navodnog nasilja hrvatske policije”, navodi se u izvješću DRC-a. “Prema izjavama intervjuiranih žrtava (s vidljivim dokazima o njihovim ozljedama), riječ je o brutalnom i izuzetno nasilnom ponašanju, ponižavajućem postupanju, krađi i uništavanju osobnih stvari.” A jedno od svjedočenja uključuje izvještaj o ozbiljnom seksualnom zlostavljanju.

The Guardian piše kako su 12. listopada petorica Afganistanaca, uključujući dvoje maloljetnika, prešli su hrvatsku granicu u blizini naselja Šturlić. Istog dana, u blizini Novog Sela, policajac u uniformi zaustavio ih je, a zatim pozvao još dvojicu policajaca. Jedan od migranata potrčao je, a ostala četvorica zadržana su u policijskoj postaji. Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gdje kažu da će se “pojaviti kao svjedoci u slučaju pokrenutom protiv petog člana skupine – onoga koji je pobjegao”, optuženog za nasilno ponašanje prema policiji. Tražitelji azila rekli su DRC-u da su ih prvobitni policajci odveli “na neko nepoznato mjesto, gdje su ih smjestili u kombi pod nadzorom 10 naoružanih ljudi, odjeveni u crno i s punim balakama, vojničkim čizmama i s baterijskim lampama na čelu”. Novac im je oduzet, stvari zapaljene i naređeno im je da se skinu do donjeg rublja. Migranti tvrde da su bili prisiljeni ležati licem prema zemlji.

1200 (1)

Medicinski izvještaji potvrđuju da su ozljede migranata nanesene bičem. Jedan migrant, kaže da ga je muškarac seksualno napao koristeći granu. The Guardian prenosi kako je Mustafa Hodžić, liječnik u Velikoj Kladuši, pregledao muškarca i kazao: “Pacijent je imao rane na cijelom stražnjem dijelu tijela, na leđima i nogama. Mogu potvrditi znakove jasnog seksualnog nasilja. Nikad nisam vidio nešto slično.”

Jedan pakistanski migrant rekao je da je presretnut u blizini hrvatske željezničke stanice Blato. Policija im je navodno naredila da se skinu do gola, prije nego što su ih ukrcali u kombi i odveli u neku vrstu garaže, gdje je pet drugih migranata čekalo na povratak u Bosnu. “Počeli su nas tući palicama, a treći je uzeo njegov mobitel i snimio selfie s nama bez odjeće”, rekao je Pakistanac za The Guardian. „Maloljetnica iz druge skupine onesvijestila se nakon mnogo udaraca. Prijatelji su je uzeli u naručje, a jedan od policajaca naredio im je da je polože na zemlju. Tada su ih počeli udarati palicama. Prije deportacije, policija nam je rekla: ‘Nije nas briga odakle ste ili hoćete li se vratiti u Bosnu ili u svoju zemlju, ali nećete ići u Hrvatsku. Sad imate sve ruke i noge jer smo pazili kako ćemo vas udariti. Sljedeći put će biti gore’.”

“Hrvatska vlada i Europska komisija moraju djelovati kako bi zaustavile sustavnu upotrebu nasilja. Ovako postupanje s ljudima, nanošenje jake boli i nanošenje nepotrebne patnje, bez obzira na njihov migracijski status, ne može i ne smije prihvatiti niti jedna europska zemlja, niti bilo koja institucija EU. Hitno je potrebno osigurati uspostavu neovisnih mehanizama nadzora granica kako bi se spriječile ove zlouporabe”, prenosi The Guardian te dodaje kako hrvatska policija i Ministarstvo unutarnjih poslova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

U vezi s optužbama za zlostavljanje, hrvatske su vlasti izjavile za The Guardian: „Svaka pojedina informacija i svaka pritužba pregledane su u procesu koji se naziva unutarnja kontrola. Nismo utvrdili da su policajci počinili bilo kakav kazneni ili disciplinski prekršaj u bilo kojem od slučajeva.”

Izvor: The Guardian

Komentari