Tekst napisan prije 10 godina o oduzimanju roditeljske skrbi, aktualan i danas

146

Riječanin Kristijan Zulle prije deset godina na društvenim je mrežama napisao tekst. Danas, tekst nije bio nikad aktualniji. Apsolutno ništa se otada nije promijenilo. U nastavku pročitajte:

“Kada neka obitelj neodgovarajuće skrbi o svojem djetetu ili ga pak zlostavlja, prije ili kasnije za to će se saznati institucije našeg društva i u većini slučajeva reagirati više ili manje pravodobno te dijete oduzeti biološkim roditeljima i smjestiti ga u odgovarajuću instituciju (dom ili udomiteljsku obitelj). Time je savjest našeg društva zadovoljena i društvo se osjeća plemenito i humano jer je učinilo nešto dobro i korisno za dijete koje je bilo u opasnosti. Što treba dalje učiniti? Opće je mišljenje „Ne treba žuriti“. Dijete je na toplom i suhom, ima osigurana tri obroka i nitko ga ne tuče. Pomalo, kroz par godina biološki roditelji će se otrijezniti ili skinuti sa igle ili samo doći k pameti i kao „dobre vile“ sletjeti po svoje dijete koje ih željno očekuje. Ili možda neće, pa će društvo pokrenuti mehanizam oduzimanja roditeljske skrbi, ali polako i oprezno, ipak nije to „tek tako“ nekome oduzeti dijete. A dijete ima jednu „ne zgodnu“ odliku, raste i pati.

Interesantno je kako se društvo jako brine o pravu ne rođenog djeteta. Oplođena jajna stanica, blastocista, već je život i sa njom se treba odgovorno postupati. Ali kada se ta blastocista razvije u dijete, svojim rođenjem gubi sva prava i ona prelaze na njegove biološke roditelje, ma koliko oni god bili nesposobni za ikakav odgovorni postupak prema tom živom biću. Dijete gubi prava, ali dobiva obvezu da čeka svoje biološke roditelje da se prizovu pameti. Ne osjetljivost društva očituje se upravo u tom prisiljavanju djeteta da čeka da se nešto desi. Koliko god se misli da je djetetu dovoljno da je na suhom i toplom, te da nije gladno i pretučeno, to nije točno. Djetetu treba ljubav, ljubav roditelja bioloških ili nekih drugih, ali istinska roditeljska ljubav. Bez te ljubavi i svega što ona predstavlja to dijete biti će osuđeno na vrlo vjerojatni poraz u srazu sa životom koji ga čeka.
Je li dužnost djeteta čekati svoje roditelje da se prizovu pameti ili je dužnost roditelja brinuti se o svojem djetetu?
Zašto ovo pišem?
Pišem jer bih volio osvijestiti razmišljanje da je oduzimanje roditeljske skrbi, onima koji nisu u mogućnosti brinuti o djetetu, najbolje za dijete. U našoj zemlji nije problem posvajanje, ono ide relativno brzo, problem je oduzimanje roditeljske skrbi tzv. „biološkim“ roditeljima. Znam da zvuči malo čudno, ali moramo uvesti kulturu podrške roditeljima koji se odriču brige za biološko dijete. Društvo takve roditelje sotonizira i svi napori su usmjereni ne bi li ih se nagovorilo da se brinu za svoje dijete, ali ako nekoga moraš nagovarati na to… dobiješ ovo što se desilo prije nekoliko dana, ubojstvo nevinog djeteta.
Ljudi koji stoje s plakatima ispred KBC-a i pozivaju žene da ne pobace, zdravstveni radnici koji „nesnađenoj“ majci objašnjavaju da će se „snaći“ i da ne ostavlja dijete, okolina koja s prijezirom gleda na one koji dijete prepuste institucijama „bez borbe“, svi oni su trebali bolje. Doveli su novonastale roditelje, koji nisu spremni za najvažniji posao u životu, u bezizlaznu situaciju. A te roditelje treba osvijestiti da postoji nada, da nisu ništa zlog učinili. Postoji posvajanje i tisuće parova koji silno žele preuzeti ulogu za koju oni nisu spremni. Svojim činom dovođenja djeteta na svijet napravili su nešto najdivnije, i tom djetetu, ali i ljudima koji će to dijete posvojiti. Nisu ružno i loše napravili ako priznaju da nisu u stanju nositi se s ulogom roditelja, ružno i loše počinje kada to dijete počnu zanemarivati i nedaj bože zlostavljati. Alternativa nesretnom životu te obitelji je na dohvat ruke, posvojitelji, samo ju treba prihvatiti i “biološki roditelji” i cijelo društvo. Posvajanje nije čin milosrđa, to je čin čiste sreće i ljubavi. Tim činom svi dobivaju.
I znajte, u ljubavi prema svojem djetetu ne postoji ni milimetarska razlika između „bioloških“ i „posvojiteljskih“ roditelja, ma ni mikronska.”
Snimka zaslona 2021-04-06 141942
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari