Sveučilište u Rijeci prvi put na THE ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta

29

Times Higher Education je u sklopu trodnevnog događanja World University Summit 2021, noćas u 1 sat po našem vremenu, objavio ljestvicu svjetskih sveučilišta za 2022. godinu. Na toj ljestvici 1600 najboljih svjetskih sveučilišta prvi put nalazi se i Sveučilište u Rijeci. Nakon rangiranja u sustavima RUR i QS, uključivanje u THE utjecajni popis najboljih svjetskih sveučilišta, značajan je iskorak za Sveučilište u Rijeci.

Više od 2000 svjetskih sveučilišta prijavilo se je za tu ljestvicu, ali je ljestvicom obuhvaćeno samo 1600 najboljih. Riječko sveučilište se prijavilo prvi puta te zauzelo poziciju 1200+. Na prvome mjestu THE WUR ljestvice nalazi se Sveučilište u Oxfordu, a drugo mjesto dijele California Institute of Technology i Sveučilište Harvard. Od hrvatskih sveučilišta na ljestvici su Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu već od ranije, a za 2022. oba su u skupini 1001-1200.

Metodologija THE ljestvice vrednuje postignuća u poučavanju, istraživanju, internacionalizaciji te transferu znanja. Najveći pojedinačni udio među pokazateljima THE ljestvice ima citiranost – čak 30 %. Veliki udio imaju i pokazatelji akademske reputacije u poučavanju (15 %) i istraživanju (20 %). Svi bibliometrijski podaci, kao i slučajni odabir anketiranih istraživača, temelje se na Elsevirovoj bazi (Scopus). Ostali pokazatelji odnose se na omjer nastavnika i studenata, doktorske studije, institucijske prihode, u njima udio prihoda od istraživanja te od toga prihoda od istraživanja za industriju, kao i istraživačku produkciju. Mjeri se i udio internacionalnog osoblja i internacionalnih studenata te internacionalna suradnja u istraživanjima. Svi se podaci promatraju relativno u odnosu na veličinu sveučilišta, ekonomsku snagu države te područja istraživanja, odnosno, iz metodologije i pristupa vidi se velika posvećenost THE ljestvice objektivnom i transparentnom prikupljanju i mjerenju pokazatelja.

“Ponosni smo na naš prvi rezultat u THE ljestvici kao i na pripadnost mrežama sveučilišta YUFE i YERUN, unutar kojih suradnja s visoko rangiranim sveučilištima kontinuirano doprinosi našem razvoju i pozicioniranju. Kako bismo napredovali na ljestvici THE i drugim ljestvicama, ali i neovisno o ljestvicama, u vremenu koje dolazi ostajemo posvećeni svim našim strateškim ciljevima: podizanju istraživačke izvrsnosti i utjecaja, povećanju internacionalne vidljivosti i privlačenju internacionalnih istraživača i studenata”, poručili su sa Sveučilišta u Rijeci.

Komentari