Sveučilište u Rijeci postaje prvo sveučilište u Hrvatskoj koje mijenja način izbora rektora?

Tematika promjene načina izbora rektora u Hrvatskoj je aktualna je već godinama, a uprava riječkog sveučilišta odlučila je već u prvoj godini svog mandata omogućiti akademskoj zajednici da odluči o mogućnostima izmjene izborne procedure

87

Sveučilište u Rijeci uskoro bi moglo promijeniti način izbora rektora i time postati prvo sveučilište u Hrvatskoj koje se odlučilo na ovaj korak. Navedena promjena trebala bi omogućiti veću demokratičnost procesa izbora rektora, a koji se trenutno na svim hrvatskim sveučilištima provodi na identičan način. Naime, kod izbora rektora, pravo na glas još uvijek imaju isključivo članovi Senata, prenosi Novi list.

Tematika promjene načina izbora rektora u Hrvatskoj aktualna je već godinama, a uprava riječkoga sveučilišta odlučila je već u prvoj godini svog mandata omogućiti akademskoj zajednici da odluči o mogućnostima izmjene izborne procedure. Ovom je prilikom Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula kako kreću u analizu postojećih modela izbora rektora u drugim europskim zemljama, a ona sama vjeruje, kako tvrdi, da “postoji demokratskiji način odabira rektora od postojećeg ekspertističkog”.

Dodaje i kako je sklona širenju izborne baze, no ipak ostavlja otvoreno pitanje znači li to da će izbor nekog drugog izbornog modela donijeti boljeg rektora.

 

Komentari