Svečanom sjednicom Senata obilježen Dan Sveučilišta u Rijeci – Program uveličali i Let 3

78
dan sveučilišta u rijeci

Povodom obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci, u prostoru Export drva održana je svečana sjednica Senata – Dies Academius.

Težnja k izvrsnosti te usmjeravanje, odgoj i poticanje brojnih generacija da postanu nositelji društvenog i gospodarskog razvoja svojeg grada, županije, regije i naposljetku svoje zemlje – vrijednosti su koje su obilježile 50 godina djelovanja Sveučilišta u Rijeci. U ovih 50 godina Sveučilište u Rijeci postalo je nacionalni i regionalni primjer u visokom obrazovanju te osobnom i profesionalnom razvoju akademskih građana, koji su prije svega društveno osviješteni, odgovorni i aktivni članovi zajednica u kojima žive, djeluju i doprinose stvaranju sigurnijeg, prosperitetnijeg i ugodnijeg ozračja za život i odrastanje budućih generacija. Iako je Sveučilište u Rijeci, kakvo danas poznajemo, formalno osnovano 17. svibnja 1973., važno je naglasiti da tradicija visokog obrazovanja u Rijeci seže u davnu 1633. godinu, kada je osnovan Isusovački kolegij u Rijeci, koji je priznao i car Ferdinand II. Habsburški. Stoga je obilježavanje 50 godina Sveučilišta i 390 godina tradicije visokog obrazovanja u Rijeci savršena prigoda za prisjećanje i odavanje priznanja svim članovima riječke akademske zajednice i svima onima koji su dali doprinos Sveučilištu i učinili ga istinskim europskim sveučilištem budućnosti.

Uzvanike na svečanosti pozdravili su rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija; potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković; savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković; Majda Burić u ime predsjednika Sabora RH; primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora RH prof.dr.sc. Stjepan Lakušić.

Rektorica Prijić-Samaržija podnijela je izvješće o 50 godina rada Sveučilišta u Rijeci te iskoristila priliku za zahvalu svima koji su sudjelovali u njegovoj izgradnji. „Želim zahvaliti svim bivšim rektorima Sveučilišta u Rijeci, bivšim i sadašnjim prorektorima, čelnicima i upravama sastavnica našeg Sveučilišta, djelatnicima i studentima. Svatko od vas pomogao je izgraditi naše Sveučilište u ono što ono danas jest i na tome vam neizmjerno hvala“, rekla je rektorica.

dan sveučilišta u rijeci

Gradonačelnik Grada Rijeke istaknuo je dugogodišnju uspješnu i kvalitetnu suradnju sa riječkim Sveučilištem. „Vjerujem da se uspješna suradnja ogleda i u tome što se strategije razvoja Grada i Sveučilišta preklapaju. Dobra suradnja rezultirala je i izgradnjom Kampusa na Trsatu, za koji se nadam da će se u budućnosti i proširiti. Mnogobrojne su aktivnosti i projekti koje Sveučilište provodi na području Rijeke čime se doprinosi dinamici novog ritma razvoja grada. Podrška akademske zajednice utječe na kvalitetu života društva temeljnog na znanju i inovacijama, entuzijazmu i svemu onome što Sveučilište promovira i na najbolji način potiče i na tome vam hvala“, rekao je gradonačelnik Filipović i naglasio da će se kvalitetna suradnja nastaviti i u budućnosti.

dan sveučilišta u rijeci

Ministar Butković istaknuo je kako je i on sam bio student riječkog Sveučilišta, točnije Pomorskog fakulteta. „Upravo iz tog razloga i iz vlastitog iskustva mogu reći kako riječko Sveučilište svojim djelovanjem pokazuje kako su obrazovanje, znanost i inovacije od ključne važnosti za razvoj društva, ekonomski rast i globalnu konkurentnost. Uspješnost svakog Sveučilišta ovisi o njegovim zaposlenicima i studentima, o vrijednostima i postignućima koje ostvaruju svojim radom, zalaganjem i posvećenošću. Čestitam vam Dan Sveučilišta u Rijeci, modernog i uspješnog europskog sveučilišta budućnosti koje otvara perspektive razvoja svim svojim članovima, a na dobrobit cijelog društva“, rekao je ministar Butković.

U sklopu programa dodijeljena su i dva počasna doktorata, prof.dr.sc. Martinu Paulu i prof. dr.sc. Danici Kragić Jensfelt. Također, rektorica je uručila i zahvalnice, Grb Sveučilišta u Rijeci dionicima državnog, javnog i vjerskog sektora. Zahvalnica je za Grad Rijeku uručena gradonačelniku Filipoviću.

Zahvalnice SEMPER MAGIS dodijeljene su predstavnicima poduzeća i organizacijama za strateška partnerstva kao i pojedincima za osobit doprinos.

Program su svojim glazbenim izvedbama uveličali i ženska Klapa Luka, Marko Tolja i grupa Let 3.

dan sveučilišta u rijeci dan sveučilišta u rijeci dan sveučilišta u rijeci

Komentari