Suradnjom policije i carine razotkrivena distribucija i proizvodnja droge na riječkom i karlovačkom području

92
policija

Policijski službenici Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom i Policijskom postajom Vrbovsko proveli su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Riječ je o osobi kojega se sumnjiči da je s namjerom skrivanja kriminalne djelatnosti dilanja droge registrirao tvrtku za distribuciju proizvoda i tako u poštanskim paketima diljem Hrvatske dostavljao nedozvoljeni proizvod industrijske konoplje, odnosno konoplju tipa droge.

Naime, istraživanje riječke policije traje još od srpnja ove godine kada je zaprimila obavijest od Službe mobilne jedinice Carinske uprave Rijeka da su na području grada Rijeke u poštanskom uredu pronašli paket s industrijskom konopljom za koju se sumnja da je nedozvoljeni proizvod.

Paket je policija odmah preuzela i istraživanjem utvrdila da je isti u vlasništvu tvrtke čija je odgovorna osoba spomenuti 38-godišnjak te sadržaj paketa industrijske  konoplje ujedno dostavila na vještačenje kojim je utvrđeno da se u njoj nalazi više od 0,3% THC-a.

Nadalje, prije tri dana u utorak, 10. listopada, na autocesti A6 kod Vrbovskog zaustavljeno je teretno vozilo, riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin, a u kojem su prevozili oko 600 kilograma konoplje u vlasništvu tvrtke 38-godišnjaka. Provedenim vještačenjem je utvrđeno da navedena konoplja sadrži više od 0.3 % THC-a.   

Kriminalističkim istraživanjem je otkriveno kako je 38-godišnjak u namjeri prerade i neovlaštene prodaje, na plantaži na području Karlovačke županije organizirao berbu oko 1000 kg cvjetnih vrhova droge konoplje i organizirao prijevoz do proizvodnog pogona na širem riječkom području.

U sklopu istraživanja, a temeljem odluke nadležnog suca istrage Županijskog suda u Rijeci, provedena je pretraga vozila i proizvodnog prostora kojim se 38-godišnjak sa suradnicima koristi na širem riječkom području gdje je pronađeno ukupno oko 1052,72 kg droge konoplje, 41,75 kg smole produkta konoplje, 160 komada kartonskih kutija sa sadržajem više tisuća izrađenih proizvoda produkta kanabisa u obliku ručno motanih cigareta, zatim električnih cigareta, staklenki sa sadržajem cvjetnih vrhova, vrećica sa cvjetnim vrhovima zapakiranih u ambalažu namijenjenu stavljanju na prodaju, ali i četiri uređaja za vakumiranje, osam digitalnih vaga za precizno mjerenje, dvije električne drobilice, pneumatska preša, električna miješalica i drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje tri kaznena djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, 38-godišnji osumnjičenik je uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu predan pritvorskom nadzorniku. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Komentari