Superćelijske oluje uz tuču promjera do 10 cm moguće su već danas, DHMZ i ESTOFEX izdali najveći stupanj upozorenja

96
oluja

Uslijed prodora hladnijeg i vlažnog zraka na pregrijano hrvatsko kopno, u nastavku subote raste mogućnost pojave superćelijskih oluja, naročito na istoku zemlje.

Povodom toga DHMZ je izdao najviši, crveni stupanj upozorenja. U upozorenju skreću pažnju na veliku mogućnost grmljavinskog nevremena s tučom, dok je vrijeme okarakterizirano kao izuzetno opasno.

ESTOFEX je s druge strane također izdao najveće upozorenje 3. razine za istočnu Bosnu, sjevernu Srbiju, jugoistočnu Mađarsku i zapadnu Rumunjsku. Glavni rizici u tim područjima uključuju vrlo veliku tuču i jake nalete vjetra. Stanovništvo se upozorava na mogućnost ozbiljnih oštećenja imovine i infrastrukture zbog ovih vremenskih uvjeta.

2. stupanj upozorenja obuhvaća pojas od istočne Bosne i Hrvatske kroz Srbiju, Mađarsku, Rumunjsku, istočnu Slovačku, zapadnu Ukrajinu i jugoistočnu Poljsku. Ovdje su glavni rizici velika do vrlo velika tuča, jaki vjetrovi i obilne kiše koje mogu uzrokovati poplave i štete, piše IstraMet.

Meteorološki uvjeti sugeriraju kako će frontalni sustavi i orografski čimbenici potaknuti razvoj jakih konvektivnih oluja u pogođenim područjima. Visoke temperature (oko 30°C) i visoke točke rosišta (oko 20°C) pridonijet će stvaranju visokih vrijednosti CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), koje će omogućiti intenzivne oluje.

Prognoze ukazuju na snažnu vertikalno smicanje vjetra, što će omogućiti razvoj dobro organiziranih oluja, uključujući superćelijske oluje koje mogu proizvesti tuču promjera do 10 cm. Najveći rizik od destruktivnu tuču očekuje se u istočnoj Hrvatskoj, Bosni, sjevernoj Srbiji, istočnoj Mađarskoj i zapadnoj Rumunjskoj. Jaki naleti vjetra mogu doseći brzine veće od 32 m/s, osobito u Srbiji i zapadnoj Rumunjskoj.

Očekuje se da će oluje biti najintenzivnije tijekom kasnog poslijepodneva i večernjih sati, s mogućnošću razvoja naknadnih oluja, osobito u Bosni, Srbiji, istočnoj Mađarskoj i Rumunjskoj.

Stanovništvo u spomenutim područjima treba poduzeti sve potrebne mjere opreza i pratiti najnovije prognoze i upozorenja, savjetuju u ESTOFEX-u.

Komentari