Suncokret ruralnog turizma – Gosti na kontinentu troše više nego na obali

Prosječna potrošnja gosta na kontinentu je 119 eura, dok je na obali 94 eura po danu - istaknuo je ministar Cappelli na svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, održanoj u zagrebačkom hotelu Academia. Više od 150 nominiranih u sedam kategorija, četrdesetak nagrada, veliki Zlatni Suncokret, prezentacija vrhunskih proizvoda – predstavljen veliki turistički potencijal ruralnog prostora

35
Veliki Zlatni suncokret -Aldo Krizmanić Roxsanich Wine & Heritage hotel Motovun

Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. je Roxanich Wine & Heritage Hotel iz Motovuna.
Dobitnik je Zlatnog suncokreta, koji se drugu godinu dodjeljuje u najvećoj akciji u ruralnom turizmu kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i stvaraju novi proizvodi.

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane povelje i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam te Zaštićene i marketinške oznake.

Ruralni turizam zaslužuje našu posebnu pažnju i još bolju promociju što ćemo, između ostalog,  postići zagovaranjem naših prioriteta za vrijeme trajanja predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Inzistirat ćemo na vođenju politika održivog razvoja i poticanju raznolikosti turističke ponude, kako bismo potaknuli razvoj turistički manje razvijenih područja za što vjerujem da će omogućiti razvoj turističkih proizvoda koji će dodatno doprinijeti razvoju ruralnog turizma. Čestitam svim nominiranima i zahvaljujem na predanom radu u ovom dijelu hrvatske turističke ponude koja zaista ima mogućnost turistički živjeti svih dvanaest mjeseci u godini te koja potvrđuje sjajnu sinergiju i s ostalim vrstama turizma te tako horizontalno uključuje više različitih dionika“, istaknuo je ministar turizma i posebni izaslanik premijera Gari Cappelli te dodao kako prema najnovijem Tomas istraživanju gosti na kontinentu prosječno troše 119 eura, a na obali 94 eura po danu.

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Zbog činjenice da smo još uvijek zemlja očuvanog okoliša, predivnih krajolika, bogate  i jedinstvene gastronomske i enološke ponude, ruralni turizam može dati snažan doprinos zapošljavanju i razvoju ruralnog prostora, produženju turističke sezone i općenito razvoju kontinentalnog turizma koji nažalost u ukupnim turističkim prihodima, uključivo i grad Zagreb, sudjeluje s manje od četiri posto. Vjerujemo da ćemo uvođenje Cro kartice dodatno popularizirati kontinentalni, a time i ruralni turizam, ali i da ćemo u narednom razdoblju snažnije valorizirati turistički potencijal koji leži u ruralnim prostorima kroz gastronomiju, enologiju, lovni i ribolovni turizam te zdravstveni turizam. Sigurno je da i ovakva natjecanja doprinose popularizaciji ruralnog turizma zbog čega je HGK sponzor i pokrovitelj“, istaknuo je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Na natječaj Suncokret ruralnog turizma do ljeta je pristiglo 150 prijava iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a o najboljima svake godine odlučuje komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu.

Akcija obilaska traje nekoliko mjeseci. Moraju se posjetiti i po jasno razrađenim kriterijima ocijeniti svi nominirani. Naši laureati prije svega su vrhunski domaćini, zaljubljenici u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, vizionari i što je najvažnije, iznimno hrabri i spremni na sve izazove. Da nije njih, hrvatskog sela odavno ne bi bilo, a prekrasan ruralni prostor ostao bi tek neiskorišteni potencijal. Suncokret ruralnog turizma najmanje je što možemo napraviti da im se na neki način zahvalimo i potaknemo ih da budu još kvalitetniji i bolji“, kaže mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, koja je inicijator i organizator projekta.

U kategoriji „Turistička seljačka obiteljska gospodarstva“

Zlatna povelja dodijeljena je OPG-u Željko Popović „Popovića dvori“ iz Šestanovca (Splitsko-dalmatinska županija), Srebrna povelja

OPG-u Zvonimir Oliverić „Konoba Figurica“ iz Kolana (Pag, Zadarska županija), Brončana povelja OPG-u Marin Knez „Konoba Knez“ iz Pobrežja (Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija), Brončana povelja OPG-u Helena Bogdanić iz Otočca (Ličko-senjska županija).

Suncokret ruralnog razvoja1

Evo tko su dobitnici priznanja po kategorijama.

Posebno priznanje za raznovrsnost ruralne ponude dobilo je Seosko domaćinstvo Petar Dumenčić, Starci (Staro Petrovo selo, Brodsko-posavska županija).

Posebno priznanje za razvoj poljoprivrednih proizvoda u gradu Zagrebu OPG Kefeček iz Sesveta(Grad Zagreb).

U kategoriji „Poduzetnici u ruralnom turizmu“ Zlatna povelja dodijeljena je OPG-u Marelić – Konoba Maha iz Korčule (Dubrovačko-neretvanska županija).
Srebrne povelje „Kući dide Tunje“ iz Oprisavaca (Brodsko-posavska županija),  Obiteljskom izletištu Novak iz Cepidlaka (Sveti Ivan Žabno, Koprivničko-križevačka županija), Gospodarstvu Roca iz Stankovca (Zadarska županija), Brončana povelja OPG-u Mirjenko Mrakovčić iz Kornića (Krk, Primorsko-goranska županija).

Posebno priznanje za funkcionalnu prenamjenu u ruralnom turizmu dodijeljeno je Horse Box j.d.o.o. iz Vinkovaca (Vukovarsko-srijemska županija).

Posebno priznanje za investiciju u ruralnom prostoru dodijeljeno je Obrtu za ekološku proizvodnju Nunić – STONE iz Kistanja (Šibensko-kninska županija),

Posebno priznanje za očuvanje autohtone sorte i razvoj novog proizvoda dodijeljeno je OPG-u Puhelek Purek Stjepan Gornje iz Psarjeva (Sv. Ivan Zelina, Zagrebačka županija).

U kategoriji „Ruralno-turističke manifestacije“ Zlatne povelje dodijeljene su Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu (Kravarsko, Zagrebačka županija) i Zrmanja Adventure Festivalu – River Rafting Centar d.o.o. (Obrovac, Zadarska županija).
Hrvatski festival hodanja (Gospić, Ličko-senjska županija) i Virovska prkačijada – prvi europski festival malih tradicijskih kolača (Virje, Koprivničko-križevačka županija) osvojili su Srebrnu povelju, Porcijunkulovo – TZ grada Čakovca (Čakovec, Međimurska županija), osvojio i Dunav svome gradu – susreti folklornih društava Vukovara (Vukovarsko-srijemska županija) osvojili su Brončanu povelju.

Delnička adventska bajka (Delnice, Primorsko-goranska županija) dobila je posebno priznanje za autentičan prikaz Adventa.

Ribarski dani Kopačevo (Bilje – Kopačevo, Osječko-baranjska županija) dobili su posebno priznanje za tradicijsku manifestaciju.

Festival palente i sira (Čavle, Primorsko-goranska županija) dobila je posebno priznanje za poticanje tradicijske ugostiteljske ponude.

U kategoriji „Ruralno turistički projekti“ Zlatna povelja dodijeljena je za projekt Vrata Velebita (Starigrad, Tribanj, Zadarska županija), Srebrna povelja za projekt Zavičajna zbirka i rukotvorine KUD Koledišće Jezera (Jezera, Tisno, Šibensko-kninska županija), Srebrna povelja za projekt Moslavačka priča d.o.o. (Velika Ludina, Sisačko-moslavačka županija), Brončana povelja za Međimurski štacun (Udruga „Najbolje ʹz Međimurja“ Čakovec, Međimurska županija), Brončana povelja projektu Baština u pjatu (Srednja škola braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj Kaštela, Splitsko-dalmatinska županija), Brončana povelja projektu Međunarodni blues kamp Lonjsko polje (Sisak, Sisačko-moslavačka županija),

U kategoriji Tradicijska gastronomija Bistro Pizzeria Prenoćište „Aquarius“ (Restoran Aquarius, Bošnjaci, Vukovarsko-srijemska županija), Vardarčanka d.o.o. Restoran Darocz (Vardarac, Bilje, Osječko-baranjska županija), Restoran Terbotz, Vinogradarstvo i podrumarstvo Branimir Jakopić (Železna gora, Štrigova, Međimurska županija) dobili su Zlatnu povelju.
Restoran DP – Mrežnička kuća (Duga Resa, Karlovačka županija) dobitnik je Srebrne povelje, gostionica „Santa Marija“ iz Dola (Stari Grad, Splitsko-dalmatinska županija) dobitnik je Brončane povelje.

U kategorija „Vinski turizam“ dobitnik Velikog zlatnog suncokreta je Roxanich Wine & Heritage Hotel iz Motovuna (Istarska županija), Vinarija Volarević iz Metkovića (Dubrovačko-neretvanska županija) i Kuća vina Ivan Katunar iz Vrbnika (Primorsko-goranska županija) dobitnici su Zlatne povelje, Obiteljska vinarija Gerštmajer Zmajevac, Kneževi Vinogradi, (Osječko-baranjska županija) i Vinarija i kušaona Baraka iz Šibenika (Šibensko-kninska županija) dobitnici su Srebrne povelje, Udruga Belica – Kuća Belica iz Kastva (Primorsko-goranska županija) dobitnici su Brončanog priznanja.

U kategoriji „Zaštićene i marketinške oznake“ Zlatna povelja dodijeljena je Smiljani Matijaca za „Tradicionalne korčulanske slastice“ (Korčula, Dubrovačko-neretvanska županija), Srebrne povelje MIH Sirani Kolan (Kolan, Zadarska županija) i OPG-u Vlado Ferbežar iz Otoka (Vukovarsko-srijemska županija), Brončane povelje Željku Jerolimovu za Instrumente za pisanje i nakit od maslinovog drva iz Preka (Ugljan, Zadarska županija) i Udruzi Rudarska greblica – Rudarska greblica iz Samobora (Zagrebačka županija).

Komentari