Sunce i vrućina do srijede, potom oblačnije i nestablinije vrijeme uz postupan pad temperature zraka prema vikendu

165
sunce

Ako pogledamo sinoptičku kartu Europe, vidjet ćemo da se nad našim područjem prostire greben sa sjeveroistoka koji podržava stabilno vrijeme. Jutra su svježa, a dani vrlo topli i vrući i takva situacija sa stabilnim danima traje od početka mjeseca.

No, greben je već sada počeo slabjeti i idućih dana svoje će mjesto ustupiti frontama s Atlantika uz formiranje plitke ciklone nad Mađarskom te će vrijeme biti s puno oblaka te nešto oborina.

Već u srijedu očekujemo postupno jače naoblačenje, poslijepodne je moguća i mjestimična slaba kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom, a modeli najviše mogućnosti daju Istri te riječkom području. Tijekom četvrtka i petka oborine bi trebale biti rasprostranjenije pa je na većem dijelu sjevernog Jadrana i u gorju moguća povremena kiša i pljuskovi s grmljavinom. U subotu u prvom dijelu dana vedrije, zatim kasnije poslijepodne novo naoblačenje uz kišu i pljuskove s grmljavinom kao posljedica djelovanja ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju. Smirivanje vremena očekuje se u nedjelju u drugom dijelu dana.

Temperature do srijede bez veće promjene, a od srijede u blagom padu do kraja tjedna.

Dakle, bliži se kraj razdoblju stabilnog i iznadprosječno toplog vremena. Vrijeme postepeno prebacuje u jesenski mod. Posebno je to izvjesno u trećoj dekadi rujna, kada bi i temperatura prema današnjim prognostičkim modelima trebala značajnije pasti, donosi IstraMet. 

Komentari