Naime, s 1.1. ove godine na snagu je stupila promjena zakona prema kojemu će se studentski rad oporezivati intenzivnije nego ikad. Preko studentskih ugovora mogu zaraditi samo 15 000 kn, a kada prihod pređe ovaj iznos, svaka sljedeća plaća će biti oporezivana s čak 24 % poreza, na koju se još dodaje i prirez, čija stopa ovisi o prebivalištu studenta. Novac koji im država “uzme”, biti će vraćen studentu u obliku povrata poreza, ali tek u kolovozu iduće godine.

Mnogim studentima koji rade kako bi pokrili životne troškove za vrijeme studija, saznanje o povratu poreza nije nikakva utjeha te su pokrenute razne peticije kako bi se spriječio daljnji apsurd i nepravda prema akademski obrazovanim mladima koji bi trebali biti budućnost ove države.

Svoju oduševljenost novim zakonom studenti su brzo izrazili:

– Kao studentica koja se financira isključivo vlastitim novcem, jer mi roditelji nisu u mogućnosti financirati sve potrebno, smatram kako je iznos od 1250 kn, koji mi dopuštate zaraditi, premalen da bi pokrio troškove bilo koga, a kamoli studenta u gradu u kojem ne živi i ovisi samo o sebi! Ako je osobni dobitak za normalnog čovjeka 3800 kn mjesečno, zašto je on za mene samo 1250 kn?? Zašto? Zaslužujem li ja lošije uvjete života od nekoga tko je odrastao i radi? Zašto bih ja sve što je iznad 1250 kn mjesečno prvo morala podijeliti s državom da bi mi to tek nakon više od godinu dana bilo vraćeno?? Država u kojoj sam se rodila i u kojoj ću u budućnosti raditi upravo za dobrobit građana RH, jer studiram za takvo zanimanje, onemogućava mi da normalno živim za vrijeme svog studiranja i da sama pokrivam svoje troškove bez pomoći države – poručila je vlastima jedna studentica.

Također, novi Zakon donosi i limit iznad kojeg student ne ostvaruje pravo na povrat poreza i prireza. Taj limit iznosi 60 600 kuna. U minuloj 2016. godini limit studentske zarade do koje se ona nije oporezivala bio je 50 000 kuna, dok su studenti koji su zarađivali više od 13 000 kuna godišnje prestajali biti porezna olakšica svojim roditeljima. Ove godine ta je granica podignuta na 15 000 kuna.